Rundveehouderij

Achtergrond 14 reacties

Mageremelkpoeder, boter en kaas hard geraakt

Ruim twee weken na het eerste nieuws over de Russische importverboden, lijkt er enig overzicht te komen op de zuivelmarkt.

Toch is nog niet alles helder. Deze week zijn met name de prijzen voor mageremelkpoeder, boter en kaas weer sterk gedaald, wat ook niet anders is dan verwacht.

Mageremelkpoeder schoot op de GDT-veiling van Fonterra met maar liefst 12 procent in prijs onderuit. Zo wild deed de Nederlandse noteringscommissie bij het PZ het niet. Maar Europa zit dan ook niet met de gekke situatie dat mageremelkpoeder al maandenlang duurder is dan vollemelkpoeder.

Op de spotmarkt hier noteert mageremelkpoeder inmiddels zo'n €2.050 euro per ton, nog zo'n €100 onder de PZ-notering. Boter daalt harder in prijs en noteert inmiddels een spotprijs van €2.800 tot €2.900 per ton, tegen €3.200 volgens de officiële notering. Deze daling is niet gek, want net als kaas is de boterexport sterk getroffen door de Russische beperkingen.

De notering voor Nederlandse foliekaas staat op zo'n €2,85 per kilo, maar bij deze notering wordt vrijwel geen handel gedaan. Wie echt moet verkopen, ontvangt minder.

Nu de kaasproductie in Europa gaat krimpen, wordt wei naar verwachting wel flink duurder. Dit product blijft gevraagd voor baby- en gezondheidsvoeding. Op de markt voor gewone weipoeder is dit effect overigens nog niet merkbaar.

Een interessante vraag is wat de recente versoepelingen van de Russische importmaatregelen gaan betekenen. Rusland heeft een uitzondering gemaakt voor lactosevrije melk en melkproducten. Daar kan de zuivel voor zorgen. Bovendien rijst de vraag of oude kaas dan ook onder de versoepeling valt.

Prognose: lagere prijzen.

Laatste reacties

 • Ishtar

  Mmm, die dealing was al weken voor de boycott ingezet.
  Dus niets met rusland te maken, maar met simple overproductie.
  Tja...

 • klaas.van.der.horst1

  Beste Ishtar,

  De Russische sancties waren de topping op de taart, maar dan in negatieve zin, ofwel een genadeklap voor een dalende markt.

 • Ishtar

  Prima, dus idd was al een dalende trend door blinde overproductie.
  Het punt is, geen enkel artikel zou moeten suggereren dat de zuivel sector ineens zielig is omdat er een russische boycot is.
  Waar dus rfc en lto op zitten te loeren om zo weer om geld te smeken etc van hardwerkende nederlanders.
  Maw er mag geen enkele vorm van geldelijke steun of morele steun gaan naar deze sector.
  Immers eigen gekozen visie.
  Dus als men klagen wil moet men bij de eigen belangenbehartigers zijn.

 • alco1

  Isthar ziet het dus weer precies verkeerd om. Het moet luiden dat hardwerkende boeren niet zoveel hoeven bij te dragen aan luie medelanders.

 • klaas.van.der.horst1

  Sorry Richard, blinde overproductie - dat zijn jouw woorden. Bovendien ontvangt de zuivel geen subsidie. De zuivel is bovendien een van de weinig sectoren waar de Nederlandse economie geld mee verdient. Ik denk dat jij als 'hardwerkende Nederlander' daar juist blij mee moet zijn.

 • Ishtar

  Prima zoals ik al zei, zolang er maar geen steun komt als melkprijs in elkaar stort.
  Waar ik bang voor Ben zijn langdurige klaagverhalen van boeren en lto en rfc actigen.
  Laat ze dan ook verantwoordelijkheid nemen, ook als de prijs in elkaar stort, immers eigen visie van bestuurders die hier dagelijks verantwoordelijk voor zijn.

 • alco1

  @ishtar In #3 laat je al zien niet van feiten op de hoogte te zijn.
  Laten we nog weer heel simpel uitleggen wat economie is.
  Handelsbalans heeft daar maar zijdelings mee te maken.
  Economie is heel eenvoudig gezegd het saldo in geldstroom wat er Nederland uitgaat met wat er binnenkomt. Er worden veel auto's, kleding e.d. en ook gaat er met vakanties veel meer uit dan dat er binnenkomt. De landbouw is al jaren een zeer goede partij om weer buitenlandse valuta binnen te halen. Subsidies ben ik ook tegen, maar calamiteiten moeten opgevangen worden door de samenleving. Zou men dit niet doen, dan zou er in de toekomst grote financiële gevolgen uit voort kunnen vloeien.

 • Ishtar

  Alco, melkprijs was dalend.
  Melkquotem gaat eraf en iedereen will meer melken.
  Misschien in total wel 25% extra.
  Over aanbod in potentie Dus.
  Deze russische boycot mag niet gebruikt Worden om de zuivel sector te steunen.
  Als dat wel gebeurt Is dat een feit van onethisch handelen plus een feit van mismanagement en falende sectorbestuurders.
  Hij geeft het vb al wat velen verwachten, eeuwig klagende boeren in een slachtofferrol, wanneer Worden Julie eens volwassen?

 • alco1

  Lees nou eens goed. Ook ik zeg tegen subsidies e.d. te zijn. Met calamiteiten is het iets anders en dat is de Russische sanctie. Maar wees maar gerust hoor, men begint echt niet zomaar met geld te smijten, het zal echt voor de volle 100% te wijten moeten zijn aan de sancties.

 • Ishtar

  Hij pleit omdat er een russische boycott is voor steun aan de zuivelsector.
  Dat lees ik, en dat is al erg genoeg.
  Wees gerust, je bent de enige waarschijnlijk niet, de amateurs van lto gaan dat ook nog wel bepleiten.

 • alco1

  @Isthar. Jij leest dingen op een manier dat je weer kunt schoppen. Eigenlijk het reageren niet waard.

 • Tuig

  Varkensvlees mag al langere tijd Rusland niet in, varkenshouders hebben nog weinig compensatie gehad.

 • LUCTOR

  Ik moet Ishar hier groot gelijk in geven wij als vleesveehouders krijgen ook geen enkele steun als er weer eens een slachter uitgeschakeld wordt en de prijs van het luxe slachtvee ineens met 10 tot 20% onderuit gaat waar ook nog eens duur voer in zit doordat de prijs opgedreven wordt doordat de melkveesector zich voorbereid op het Quotum loze tijdperk op zich is dat ondernemers risico maar door de ene tak de helpende hand toe steken en de andere niet is wel onethisch.

 • landboer

  Ik ben melkveehouder en eigenlijk vind ik dit ook gewoon ondernemersrisico, de voormannen in de sector willen een vrije markt en dan moet je niet zeuren als de prijs om wat voor reden dan ook een keer een duikeling maakt!

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.