Rundveehouderij

Achtergrond

Zuivelmarkt in vakantiesferen

De zuivelmarkt bevindt zich nog steeds in vakantiesferen. Wel staan de prijzen onder druk. Opvallend is dat met name op de markt voor mageremelkconcentraat de prijzen wekelijks fors schommelen. Prijzen liggen tussen de €2.200 en €2.250 per ton.

Op de markt voor rauwe melk is het relatief rustig. Door kleine volumes liggen de prijzen wat verder uit elkaar dan normaal. Af fabriek worden deze week prijzen genoemd van rond de 37,5 cent per kilo.

De brand in Gerkesklooster op een productielocatie van FrieslandCampina lijkt de spotmarkt voor rauwe melk nauwelijks te beïnvloeden. De zuivelonderneming beschikt waarschijnlijk over voldoende verwerkingscapaciteit om de melk die normaal naar Gerkesklooster zou gaan te verwerken.

Geluk bij een ongeluk is dat de piek in melkaanvoer net achter de rug is, al ligt de landelijke melkaanvoer nog steeds op een relatief hoog niveau. In de laatste week van juni lag de melkaanvoer bij FrieslandCampina nog steeds zo'n 2,5 miljoen kilo boven het niveau van vorig jaar. Of de kaasmarkt iets gaat merken van de naar verluidt 700 ton verloren kaas in Gerkesklooster is niet direct te zeggen. Als het alleen om Goudse kaas valt het effect op de markt waarschijnlijk mee. Prijzen zijn tot nu toe stabiel. Foliekaas gaat gemiddeld weg voor  €3,20 per kilo.

De forse daling van de melkprijzen in Nieuw-Zeeland komt voor de handel niet als verrassing. De commodity-prijzen dalen al maanden achter elkaar. Een melkprijsverlaging met 14 procent zoals zuivelconcern Fonterra heeft aangekondigd is mogelijk wat fors, maar kan ook gezien worden als duidelijk signaal aan de achterban. Melk is er wereldwijd voorlopig voldoende en de vraag is matig.

Prognose: prijzen dalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.