Rundveehouderij

Achtergrond

Vraag naar structuur in stabiele voermarkt

De ruwvoerpositie van melkveehouders is in het algemeen sterk verbeterd. De kwaliteit van het ingekuilde gras is goed, met dien verstande dat het wat minder structuur bevat dan gemiddeld; het is een 'snelle' kuil.

Er is dus behoefte aan aanvulling met structuurrijke componenten. De vraag naar stro is daardoor iets toegenomen, in het bijzonder van gehakseld stro. De prijzen zijn voorlopig nog ongewijzigd. Binnenkort komt afgezeefd en ontstoft gehakseld stro beschikbaar in grote balen van 150 kilo, Nederlands fabricaat. In de marktsituatie rond ingekuilde snijmais is weinig gewijzigd, de prijsverlaging heeft niet doorgezet.

Voor de bijproducten uit de aardappelverwerkende industrie is het aanbod aardig in evenwicht met de vraag. De prijs is nog stabiel. Dat geldt ook voor bierbostel, waarvan de stevige aanvoer in verband met de extra bierproductie voor de zomer is gekalmeerd.

De prijzen van tarwegistconcentraat staan onder druk. Er zijn al enkele soorten, zoals Sastapro, per procent droge stof in prijs verlaagd, afhankelijk van de te beleveren locatie met 10 tot 20 cent. Er is ruime aanvoer waartegenover een seizoensmatig beperkte vraag staat.

Prognose: stabiele markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.