Rundveehouderij

Achtergrond

Voeraanbod weegt op tegen vraag

Onder invloed van de dalende prijzen op de internationale graan- en sojamarkten wordt ook veevoer goedkoper.

Voor de brokken is die tendens al ingezet, voor bijproducten ijlt het effect wat meer na. De tarieven van zowel 'energie' als de 'eiwitbrengers' kunnen dan zakken. Voorlopig geeft de verhouding tussen vraag en aanbod de doorslag. De prijsverlaging vorige week van bierbostel heeft deze component weer aantrekkelijker gemaakt als component in het rantsoen, het wordt vlot afgezet bij de melkveehouders. Bostel past goed als aanvulling op de kwalitatief iets mindere grasproductie van de laatste weken. Ingekuilde snijmais is minder gevraagd, omdat er wel veel volume gras is binnen gehaald. De prijs is tot nog toe behoorlijk stabiel gebleven, aan de hoge kant. Zodra duidelijker wordt hoe groot de opbrengst van de nieuwe mais wordt kan de prijs dalen.

Aanbod van aardappelbijproducten is klein. De fabrieken die draaien hebben niet alle volledige productie, vanwege groot onderhoud dan wel vakanties.

Stro en hooi komen ruimer beschikbaar en neigen naar lichte prijsdaling. Voor graszaadhooi begint nu de af land levering. Roodzwenk is al te koop, zij het met enkele weken levertijd. De aanvoer van Engels raai moet nog op gang komen. Voor beide geldt dat er kleiner aanbod te verwachten valt omdat er minder areaal is geteeld.

Prognose: prijs daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.