Rundveehouderij

Achtergrond

Voederprijzen tenderen goedkoper

De kwaliteit van gras valt tegen, zowel vers als uit de kuil. Het is aan de schrale kant en biedt de koeien dus minder voederwaarde. Het vergt aanvulling. Ook qua structuur kan het aanvulling gebruiken.

Al met al zijn de ruwvoerprijzen gedaald. Met de vraag groeit namelijk ook het aanbod. De eerste volumes nieuw buitenlands stro en hooi komen nu beschikbaar. Frans stro is naar verluidt erg goed. Uit Duitsland komt uitstekend nieuw weidehooi. Ook graszaadhooi komt geleidelijk vrij, waaronder het veel gevraagde en lange tijd zeer schaarse roodzwenk. Houd in het oog dat roodzwenk minder is geteeld, in zowel Nederland en Denemarken als in Frankrijk. Luzerne blijft prijzig, ook van de nieuwe oogst. Het kost circa €285 per ton, maar is goed en direct leverbaar.

Dankzij de ontwikkelingen in de grondstoffenmarkt, in het bijzonder de gedaalde prijzen van granen en soja, komt er ook druk op het prijspeil van bijproducten. Daardoor kan de prijs van bierbostel zakken met 10 cent per procent droge stof, al neemt de aanvoer vanuit de brouwerij af. Ook tarwegistconcentraat is goedkoper geworden.

Erwtenvezels zijn schaars, de campagne loopt ook bijna af. Ook het aanbod van goede aardappelsnippers wordt snel krapper.

Prognose: lichte prijsverlagingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.