Rundveehouderij

Achtergrond

Rustige handel in slachtkoeien

De handel in slachtkoeien is maandagochtend in Bunnik erg rustig verlopen. Handelaren geven aan dat de handel nu echt in zomerstemming is beland.

Het aanbod lag maandag maar iets lager dan een week geleden. Deze week werden 91 koeien aangeboden, 6 minder dan vorige week. Landelijk gezien lijkt het aanbod redelijk stabiel te blijven. Dit is volgens handelaren ook alleen maar goed. De vraag naar vlees valt erg tegen en er wordt nu al veel ingevroren. Vooral het goedkopere vlees bestemt voor gehakt en hamburgers, de zogenaamde snippers, wordt veel ingevroren.

Een afname van de vraag naar het goedkopere vlees is normaal voor deze tijd van het jaar. Consumenten kopen liever een biefstukje voor de barbecue. In tegenstelling tot in andere jaren valt de verkoop van het duurdere vlees dit jaar nu al wat terug. Normaal gesproken daalt de vraag eind september pas. Oorzaak is de moeizame afzet van het vlees naar Zuid-Europa.

Een O-kwaliteit slachtkoe brengt maximaal €3,05 per kilo geslacht gewicht op, 40 cent minder dan vorig jaar. Een worstkoe eerste kwaliteit kost maximaal €2,10 per kilo, wat 65 cent minder is dan een jaar geleden.

Prognose: rustige handel met iets prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.