Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Prijs nuchter kalf verder omlaag

De prijs van nuchtere kalveren is dinsdag in Purmerend verder gedaald. Kalveren met 50 procent Belgisch Blauw noteren €10 minder en de overige stierkalveren min €5.

Een zwartbont stierkalf noteerde op 17 juni nog maximaal €115 dat is nu nog maar €70 per kalf. Een stierkalf met 50 procent Belgisch Blauw van extra kwaliteit is in dezelfde periode €65 in prijs gedaald en brengt nu maximaal €290 op.

De prijsdaling is veroorzaakt door het grote aanbod van nuchtere kalveren. Inkopers van kalveren hoeven door het grote aanbod niet veel moeite te doen om aan kalveren te komen. In veel gevallen krijgen zij vanzelf telefoon of ze geen koppel kalveren kunnen gebruiken. Dit terwijl ze normaal gesproken ook zelf onderweg zijn om kalveren in te kopen.

Daarnaast selecteren kopers strenger dan gewoonlijk. Er is nu voldoende keuze om de wat mindere kwaliteit kalveren te laten staan en alleen de robuuste zware kalveren in te kopen. De prijs van de kalveren van mindere kwaliteit en grootte is daardoor nihil. Handelaren die de kalveren bij de melkveehouders opkopen selecteren op hun beurt ook strenger en laten kalveren die zij moeilijk kunnen verkopen ook steeds vaker staan.

Prognose: prijs onder druk.

Eén reactie

  • kschouten

    Ik koop regelmatig Belgische blauwe kruislingkalveren nu merk ik bij dit lage prijsniveau dat verkopers ze niet graag uit hun koppel verkopen vooral omdat de verkoopbaarheid van de andere kalveren minder wordt .Voor de hoofdprijs zijn ze wel te koop maar dan is het voor mij niet meer interessant

Of registreer je om te kunnen reageren.