Rundveehouderij

Achtergrond

Prijs kalveren flink onder druk

De prijs van nuchtere kalveren staat flink onder druk. Dit was dinsdagochtend in Purmerend niet veel anders, de prijs ging daar met €10 tot €15 naar beneden.

De zware zwartbonte stierkalveren (extra kwaliteit) die geschikt zijn voor de rosémesterij brengen in Purmerend €10 minder op. De lichtere dieren geschikt voor de mesters van blankvleeskalveren, zoals de eerste kwaliteit kalveren, brengen €15 minder op. Handelaren die elders hun kalveren verhandelen geven aan dat de prijzen over de gehele linie met €15 zijn gedaald.

Oorzaak van de prijsdaling is de periode waarin de kalveren die nu opgezet worden slachtrijp zijn. De prijs ligt na kerst traditioneel lager waardoor mesters en integraties de prijs voor de inkoop zo laag mogelijk willen houden. Daarnaast is het aanbod nuchtere kalveren in binnen- en buitenland wat groter, wat ook zorgt voor een prijsdrukkend effect.

Verwachting is dat de prijs in de komende weken onder druk blijft staan als gevolg van een groter aanbod.

Een zwartbont stierkalf van extra kwaliteit brengt maximaal €95 op, €27,50 minder dan een jaar geleden. Stiertjes van extra kwaliteit met 50 procent Belgisch Blauw brengen maximaal €330 op, €5 minder dan vorig jaar.

Prognose: prijs daalt

Of registreer je om te kunnen reageren.