Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Handel in schapen en lammeren valt tegen

Handelaren hadden in het begin van het nieuwe seizoen goede hoop dat de handel in zuiglammeren dit jaar goed zou verlopen.

Niks blijkt minder waar: de prijzen staan onder druk en de handel verloopt erg moeizaam.

Ook in Leeuwarden was er dinsdagochtend sprake van een slechte handel. Er waren grote prijsverschillen tussen verschillende koppels lammeren en schapen. De notering blijft ongewijzigd maar veel lammeren zijn voor minder geld verkocht.

Het grote deel van de aangevoerde zuiglammeren is momenteel minder goed bevleesd en van mindere vleeskwaliteit dan in de afgelopen weken. Deze lammeren brengen rond de €90 per stuk op. De lammeren die van goede kwaliteit en bevleesdheid zijn vinden nog prima hun weg maar ook hier staat de prijs onder druk. De luxe zware lammeren brengen maximaal  €115,50 op. Vorig jaar brachten de lammeren hetzelfde op maar lag de kiloprijs hoger. De zwaarste lammeren zijn nu gemiddeld 1 kilo zwaarder dan vorig jaar.

Oorzaak van de prijsdruk is voornamelijk het grote aanbod van goedkope lammerkarkassen uit Ierland. Deze karkassen komen vaak binnen 24 uur naar het slachten aan op het 'vaste land' en zijn niet, zoals in het bericht van vorige week werd gemeld, ingevroren.

Prognose: moeizame handel en prijsdruk.

Laatste reacties

 • Schaapje

  Lekker hoor die buitenlandse troep massaal importeren.

 • clowntje

  Boycotten die buitenlandse zooi.

 • B den Besten

  Waar gaan onze schapen heen?
  België, Frankrijk, Italië, Duitsland!!!!!
  Wat als die landen zeggen; boycotten die 'Nederlandse zooi'
  Beetje kortzichtig van jullie. Of niet?

Of registreer je om te kunnen reageren.