Rundveehouderij

Achtergrond

Gering aanbod slachtvee bij weinig vraag

De aanvoer van slachtkoeien op de veemarkt in Bunnik was maandag groter dan de voorgaande week, maar zoals te verwachten viel nog maar matig, met 84 stuks. Daarnaast zijn drie stieren verkocht.

De noteringen maakten pas op de plaats. Dat is gezien de tamme markt voor rundvlees en daardoor geringe vraag geen tegenvaller.

De aanvoer naar de slachterijen is rustig, zoals gewoonlijk in de zomerperiode. In het begin van het jaar is er veel uitstoot geweest uit de melkveehouderij, dat is nu beduidend minder. Echter, aan de relatief lage slachtgewichten te zien wordt er wel vlot opgeruimd in de melkveehouderij, de koe wordt korter aangehouden. In het tweede kwartaal van 2014 was het gemiddeld slachtgewicht van de koeien in Nederland circa 320 kilo. Dat was bijna 9 kilo lager dan in dezelfde periode van vorig  jaar. In het eerste kwartaal was het zelfs 12,5 kilo lager, maar toen is er ook veel en snel opgeruimd als reactie op de overmatige melkproductie.

Ook in Duitsland is het aanbod aan uitgemolken koeien krap, bij een rustige vraag en prijzen die vanaf begin juli onder druk staan. Passend bij de vakantieperiode is vooral goedkoper rundvlees nu moeilijk te verkopen.

Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.