Rundveehouderij

Achtergrond laatste update:4 mrt 2016

Een leasebak in de stal

Steeds vaker kiezen melkveehouders voor leasen van een melkrobot. Leasen kan zeker voordelen bieden, maar blijft een ondernemersbeslissing op rationele gronden.

Lease maakt sinds enkele jaren opmars in de landbouw bij de aankoop van machines en trekkers. Veehouders kiezen bij aanschaf van een melkrobot steeds vaker voor lease in plaats van financiering door de bank.

Financial lease

Het leasen van melkrobots gaat in de meeste gevallen via de leverancier. Leveranciers werken nagenoeg allemaal samen met een leasemaatschappij. Dat is in een aantal gevallen vendor lease, een op maat gesneden leaseplan voor die ene fabrikant. Een voordeel daarvan is dat de leasemaatschappij bekend is met de fabrikant en zijn product, dus snel kan schakelen. Ook zijn gunstigere tarieven en voorwaarden mogelijk en gelden vaak onderlinge afspraken over terugname en doorverkoop van de robot.

Veruit de meeste leasecontracten zijn op basis van financial lease. De melkveehouder is zelf eigenaar en betaalt rente en aflossing over een afgesproken periode. Een enkeling kiest voor operational lease. In dat geval betaalt de ondernemer een vast bedrag voor de investering en eventuele service. De robot blijft eigendom van de leasemaatschappij. Het risico ligt ook bij de leasemaatschappij.

Tot 20% lease

Er zijn wel verschillen in de mate waarin fabrikanten lease promoten. Dat komt terug in de percentages lease. Bij DeLaval en GEA gaat circa 5% van de verkopen via lease. Bij Fullwood, SAC en BouMatic Robotics ligt het percentage lager. Grote uitschieter naar boven is Lely. Financieel manager René Tanis geeft aan dat bijna 20% van de robots in een leaseplan gaat. Dat is te danken aan een actief beleid. “Wij willen een ‘one stop-shop’ voor de klant, dus alles kunnen leveren.” Lease past volgens Tanis in de toenemende vraag naar flexibele aankoop. “Bovendien is de financiering met lease meer maatwerk.”

Melkveehouders kunnen ook zelf bij een maatschappij als De Lage Landen, ABN Amro Lease en ING Lease aankloppen. Bij lease van trekkers gebeurt dit vaker, bij melkrobots niet of hooguit in een enkel geval. Bij de beoordeling van een leaseaanvraag gelden dezelfde voorwaarden als bij een bancaire lening.

In feite is financial lease hetzelfde als een annuïteitenlening in plaats van een standaard lineaire lening. Rente en aflossing zijn gedurende de hele looptijd gelijk, waardoor de eerste jaren de geldkosten lager zijn. Aangezien banken geen annuïteiten aanbieden, is lease een mogelijkheid volgens Cor Bruns, sectormanager agrarisch bij de ING. “Indirect spelen de banken en hun leasemaatschappijen wel een rol bij de groeiende belangstelling voor lease”, zegt Bruns. “Sinds afspraken uit ‘Basel-3’ zijn banken alerter op het gelijklopen van de looptijd van de financiering en de bijbehorende activa."

Lagere bancaire rente

Of lease gunstiger is dan een lening of financiering met eigen middelen, is niet een-twee-drie te zeggen. Door het gunstige risicoprofiel van (goede) melkveebedrijven zijn de bancaire rentetarieven voor langjarige financieringen relatief laag. Bij een enkelvoudige uitbreiding met een robot kan een afzonderlijke lening overigens duur zijn. Het voordeel 
van lease is dat de totale rentekosten door de kortere periode vaak lager zijn. Ook kan lease interessant zijn bij een actie of aanbieding met lage rentes. Verder zijn de maandelijkse kosten van tevoren duidelijk. Een leasecontract is, anders dan een uitbreiding van de financiering via de bank, meestal binnen 24 uur geregeld.

In grote lijnen bieden de fabrikanten dezelfde overeenkomsten. Het type lease (financial en/of operational), de looptijd en de aanbetaling kunnen verschillen (zie tabel). Het te betalen maandbedrag is gebaseerd op de looptijd en het rentepercentage. Verder kunnen leveranciers extra korting geven, met name in vendorconstructies met acties.

De meeste melkveehouders kiezen voor financial lease. Ze betalen een vast bedrag per maand voor de robot. Onderhoud zit daar niet bij.<br /><em>Foto: Anne van der Woude</em>
De meeste melkveehouders kiezen voor financial lease. Ze betalen een vast bedrag per maand voor de robot. Onderhoud zit daar niet bij.
Foto: Anne van der Woude

 

Uiteindelijk is de keuze voor lease een normale ondernemersbeslissing op rationele gronden, benadrukt financieel adviseur Andries Jan de Boer van 3D Agro Advies. “Ik kan me voorstellen dat op bedrijven met veel pachtgrond of een ander hoger risico­profiel veehouders sneller voor lease kiezen. Maar bedrijven die geen geld van de bank krijgen, moeten zich afvragen hoe verstandig het is om een leaseverplichting aan te gaan. Als ze die al krijgen.”

De Boer ziet verder geen addertjes onder het gras, maar benadrukt wel dat ondernemers moeten beseffen dat iedere partij geld wil verdienen. Bij de beoordeling is het volgens hem belangrijk te kijken naar rendement, cashflow (leaseannuïteit versus aflossing) of een combinatie daarvan.

Steeds meer geaccepteerd financieringsmodel

De financiële voordelen van lease zijn te beperkt om voor een echte doorbraak te zorgen. Toch verwachten alle fabrikanten dat het aandeel lease de komende jaren gestaag doorgroeit. Lease is een steeds meer geaccepteerd financieringsmodel. De mate waarin hangt echter sterk af van de mate waarin fabrikanten lease de komende jaren promoten. Daarbij heeft Lely alvast een sterke positie 
ingenomen en zullen andere fabrikanten zeker niet achterblijven.

Het hele artikel is te lezen in Boerderij 42 van 15 juli 2014.

Of registreer je om te kunnen reageren.