Rundveehouderij

Achtergrond

Zuivelmarkt trekt het ook wel even zonder China

China is een megaspeler op de zuivelmarkt. Het zou rampspoed voor de zuivelsector brengen als deze grote afnemer er niet was. Toch merkt de Europese zuivelsector dit jaar tot nog toe weinig van nieuwe Chinese aankopen.

Elders is het trouwens hetzelfde verhaal. China heeft zich vorig jaar over-eten en herexporteert nu zelfs partijen van het destijds duur aangekochte product.

Toch levert deze aankooppauze (misschien niet helemaal het goede woord, want tal van producten blijven nog wel naar China gaan) geen onoverkomelijke problemen op voor de Europese zuivel. Kopers genoeg elders in Azië, Afrika en het Midden-Oosten. Zij hebben nog wat in te slaan. Vorig jaar was melkpoeder voor veel kopers uit Afrika en elders te duur, nu kunnen ze relatieve koopjes binnenhalen en hebben ze soms ook extra budget beschikbaar.

De vraag van deze kopers zorgde ervoor dat de poederprijzen weliswaar zakten, maar niet al te ver. Daarbij bleven de mageremelkpoeders beter prijshoudend dan de vollemelkpoeders. De prijs voor mageremelkpoeder stijgt nu ook weer het snelst en het meest (notering nu rond de €2.950 per ton, tegen zo'n €3.200 voor vollemelkpoeder). Gezien de goede roomprijzen is het voor de industrie ook veel aantrekkelijker om mageremelkpoeder te maken dan vollemelkpoeder.

De roomprijs schommelt rond de €4.400 tot €4.500 per ton en is de laatste weken snel gestegen. Daarmee is ook de afstand in prijs ten opzichte van boter ook weer rap vergroot. Boter noteert rond de €3.500 per ton. Spotmelk is ook goed in prijs gestegen, toch is de zuivelmarkt als geheel relatief rustig.

Prognose: licht stijgende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.