Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Prijsdaling A-brok komt in zicht

De kostprijs of vervangingswaarde voor de melkveevoedergrondstoffen bereikte in maart een hoogtepunt en vertoont sindsdien een dalende trend. Dat begint ook vat te krijgen op de prijs van A-brok, die nu nog op zijn top staat.

Dat meldt Veevoeradviesbureau Stigevo uit Giessen. In eerste instantie wordt de prijsdaling veroorzaakt doordat de granen goedkoper worden. De vooruitzichten voor de graanoogst in de belangrijkste grote productiegebieden zijn sterk verbeterd in de afgelopen weken en er worden dan ook goede opbrengsten verwacht. Als het gunstige weer aanhoudt, dan krijgen we zelfs een ronduit ruim aanbod in het seizoen 2014/'15 en nog lagere prijzen. Sinds 1 mei zijn de prijzen van granen en zaden op de wereldmarkt al flink gezakt. Volgens de prijsindexen van de International Grains Council verloren op de wereldmarkt tarwe en mais respectievelijk 6 en 8 procent aan waarde.

De markt van eiwitrijke grondstoffen bevindt zich in de laatste fase van een periode met vaste stemming. Ook hier begint men zich op te maken voor een periode met wezenlijk lagere prijzen. Dit gaat echter wel wat langer duren dan bij granen. De buitengewoon krappe Amerikaanse sojabonenbalans van het lopende seizoen is hier debet aan.

Prognose: prijsdaling.

Eén reactie

  • xw

    Aangenaam vooruitzicht voor veehouderij

Of registreer je om te kunnen reageren.