Rundveehouderij

Achtergrond

Poedermakers hebben het makkelijker dan kaasfabrikanten

Het herstel van de foliekaasnotering blijft aanhouden. Gelukkig voor de kaasproducenten, maar ze zijn er nog niet.

Bij de melkprijzen zoals die dit jaar zijn uitbetaald, moet de foliekaasnotering nog wel zo'n 40 cent per kilo omhoog.

Nu ligt de foliekaasnotering rond de €3,10 tot €3,20 per kilo. Dat is althans wat de fabrieken vragen, en ze lijken in de omstandigheid om de poot stijf te kunnen houden. Er is geen overmatige aanvoer van melk meer en er zijn weer alternatieve verwerkingsmogelijkheden. Een enkele fabriek durft zelfs te stellen dat ze tot het eind van het jaar is uitverkocht. De natuurkaas brengt 20 tot 30 cent per kilo meer op dan foliekaas, maar ook daarvan moet de notering omhoog, willen de huidige voorschotprijzen kunnen worden gehandhaafd.

Welke rol FrieslandCampina precies speelt in de huidige markt, is moeilijk te zeggen. Zoals de ontwikkeling van de voorschotprijzen in laatste maanden was, en de opbrengst van zuivel, lijkt er een soort waterscheiding te zijn ontstaan tussen de kaasfabrikanten en de poedermakers. De vraag is of dit een structureel verschijnsel is of tijdelijk.

De Europese melkpoeders blijven relatief duur, beslist ook tegenover de prijzen op de Fonterra-veilingen, maar toch lopen de exporten uitstekend. Bij de kazen is het beeld iets genuanceerder.

De room- en boternoteringen blijven in de lift, maar het schijnt dat er ook veel boter in de opslag verdwijnt. De markt voor spotmelk is stabiel, met prijzen tussen de 33 en 35 cent af boerderij.

Prognose: licht stijgende markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.