Rundveehouderij

Achtergrond 1277 x bekeken 1 reactie

Opmerkelijk rap herstel foliekaasnotering

De foliekaasnotering klimt niet helemaal met dezelfde gang omhoog als die eerder dit jaar daalde, maar het prijsherstel in de voorbije weken is opmerkelijk.

Bij een aantal contracten is de prijs deze week al weer door de grens van €3 per kilo heengeschoten.

Daarmee is de verwerking van melk tot kaas en wei nog steeds niet de meest renderende verwerkingsoptie, maar het herstel is voor een aantal zuivelproducenten en hun leden/leveranciers ongetwijfeld een grote opluchting.  Voor enkele van hen zag het perspectief er even heel somber uit.

De funeste combinatie van een recordhoge melkaanvoer, stilliggende of nog net niet opgeleverde nieuwe fabrieken en grote politiek en economische onzekerheid in Oost-Europa, die toen de markt in haar greep had, is nu ook niet meer aanwezig.

De melkaanvoer blijft hoog, maar toch fors lager dan tijdens de piek in april/begin mei, terwijl de meeste kapotte installaties in fabrieken van FrieslandCampina , Arla en anderen weer zijn gerepareerd en er nieuwe capaciteit bij is gekomen. Bovendien lijkt de ergste dreiging rond Oekraïne voorbij en zijn de perspectieven voor de handel met Rusland verbeterd. Het land blijft zitten met een verzwakte koopkracht, maar de melkproductie lijkt er nog verder te dalen.

De export naar andere delen van de wereld blijft ondertussen goed lopen en kreeg de laatste weken een verdere impuls door de gunstiger koers van de euro ten opzichte van de dollar. Vooral de producenten van en handelaren in melkpoeders en condens profiteren daarvan, en indirect ook de kaassector.

De notering van volle melkpoeder blijf nog wat zwak, maar de notering van magere melkpoeder trok onder invloed hiervan aan tot zo'n €2.900 per ton. De notering van magere melkconcentraat ging niet helemaal mee, maar steeg tot ongeveer €2.000 per ton. De roomnotering trok onder invloed van het mooie weer  aan naar zo'n €4.250 per ton, de boternotering ging mee omhoog naar €3.500 per ton. De spotmelknotering trok licht aan naar 36 cent franco.

Prognose: verder herstel zuivelmarkt.

Eén reactie

  • joannes

    Mensen blijven toch eten, en kaas hoort daarbij! Met de ontspanning in Oost Europa, is de schrik in de markt er ook weer af! Terug naar oude Niveaus! De boeren die wat eerder -dan normaal- geruimd hebben, krijgen nu spijt!

Of registreer je om te kunnen reageren.