Rundveehouderij

Achtergrond 6 reactieslaatste update:22 jul 2014

NVWA onderzoekt kalveren steekproefsgewijs op verboden middel

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is bezig met onderzoek naar de aanwezigheid van het verboden antibioticum Furazolidon bij drie kalverbedrijven en een melkveebedrijf in Gelderland. De bedrijven zitten op slot, er mogen geen dieren of producten worden afgevoerd.

Op één van de bedrijven zijn net voor de bemonsteringsactie van de NVWA dieren afgevoerd en geslacht. Het vlees is onderzocht. Hieruit blijkt dat in het vlees van deze dieren residuen zijn gevonden van Furazolidon. De NVWA heeft daarna direct de handelsstromen van dit vlees in kaart gebracht. Een deel van het vlees, 24 ton, is in Duitsland, België, Frankrijk en Italië terechtgekomen. Het overige deel, 45 ton, is naar de Nederlandse markt gegaan en waarschijnlijk al geconsumeerd. De partijen die nog op de markt aanwezig zijn worden van de markt gehaald. Het bureau risicobeoordeling oordeelt dat het gehalte aan Furazolidon in het vlees zodanig is dat het bij normale consumptie van het vlees geen gevaar voor de volksgezondheid vormt.

Het gebruik van het verboden middel kwam aan het licht bij een controle in april op 20 kalverbedrijven. Daarbij werd op één bedrijf het verboden middel Furazolidon aangetroffen. Bij nader onderzoek bleek dat het middel via diervoer op het bedrijf terecht was gekomen. De diervoerproducent bleek vergelijkbaar voer te hebben geleverd aan drie andere kalverbedrijven. Ook werd het voer gebruikt voor het melkvee van het veevoerbedrijf. Verder onderzoek moet uitwijzen of het voer met het verboden middel ook elders is gebruikt.

De dieren op de bedrijven waar het voer met verboden middel is gebruikt, worden nu onderzocht op aanwezigheid van het middel. Dit gebeurt steekproefsgewijs. "Als het middel hierbij wordt aangetroffen krijgt de veehouder de keuze alle dieren op zijn kosten individueel te laten testen of de hele groep dieren waarbij het middel is aangetroffen af te voeren", legt een woordvoerder van de NVWA uit. Dieren waarbij de stof wordt aangetoond worden afgevoerd en gedood. De mogelijkheid bestaat dat de dieren bij het onderzoek het antibioticum al hebben afgebroken en dat dit niet meer terug te vinden is. De NVWA kan nog niet zeggen om hoeveel dieren het in totaal gaat. De verwachting is dat enkele duizenden kalveren zijn behandeld met het middel.

Laatste reacties

 • vof koolen bouw

  leren ze het nu nooit of hoe zit het met die criminelen hard aanpakken die boeven

 • Weerkundige

  Is dat duur onderzoek urine moster weet iemand de kosten dar van

 • Bert Roeleveld

  Moet de veehouder op eigen kosten zijn dieren laten testen?
  Vreemd als de voerleverancier de schuldige blijkt te zijn?

 • joannes

  De veehouder zal de voerleverancier wel aansprakelijk stellen! Je zal zo´n veevoerleverancier hebben? Uit het verhaal blijkt dat het NVWA inmiddels na- en meedenkt over de gevolgen - economisch en in de keten- van een waarneming en wat genuanceerder maatregelen neemt. Dat is het Positieve uit dit verhaal. Wat me opvalt is dat NEVEDI geen stelling neemt bij zo´n incident in eigen gelederen. Hun naam en imago wordt behoorlijk beschimd!

 • Burnetti

  Het vervolg van het onderzoek loopt nog dus de schuld is nog niet vastgesteld. Dat staat ook niet in het persbericht van de NVWA.
  Om verschillende reden zal de schuld pas veel later worden vastgesteld en gepubliceerd.
  Wel verdomd lastig dat de voerleverancier niet bekend wordt.

 • LUCTOR

  Als ik het goed lees behoort het melkvee bedrijf bij de voer producent behoren daar de kalver bedrijven ook toe?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.