Rundveehouderij

Achtergrond

Magere koeien moeizamer verkocht

De aanvoer van slachtkoeien lag maandagochtend in Bunnik met 98 dieren weer wat hoger dan een week geleden. Vorige week werden 84 koeien aangeboden op de Bunnikse markt.

De handel verliep rustig bij stabiele prijzen. Verkopers hadden er wel wat meer moeite mee om de magere koeien te verkopen tegen de gelijke prijzen. De wat zwaardere koeien werden daarentegen redelijk goed verkocht.

Een O-kwaliteit slachtkoe brengt maximaal €3,10 per kilo geslacht gewicht op. Vorig jaar bracht een dergelijke koe nog €3,55 per kilo op en in 2012 lag de prijs met €3,50 per kilo ook flink hoger dan het huidige niveau.

Het prijsverschil met vorig jaar is bij worstkoeien nog net iets groter dan bij de luxere O-kwaliteit. Een worstkoe eerste kwaliteit brengt maar liefst 55 cent minder op dan vorig jaar en ook in 2012 was de prijs 55 cent hoger dan nu. Een dergelijke koe brengt momenteel maximaal €2,30 per kilo op.

De prijs van de slachtkoeien zal voorlopig niet veel veranderen. Slachterijen willen nog steeds niet meer betalen dan ze nu doen; de vleesverkoop zal eerst moeten verbeteren voordat zij over de brug komen.

Prognose: stabiele prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.