Rundveehouderij

Achtergrond

Magere koeien dalen in prijs

De prijs van P-kwaliteit en worstkoeien is maandagochtend gedaald met 5 tot 10 cent per kilo. De overige koeien werden naargelang de kwaliteit wat beter verkocht; hoe luxer de koe hoe beter de handel.

Het aanbod van slachtkoeien neemt langzaamaan weer toe. Vorige week zijn er 9.417 runderen geslacht, zo'n 500 meer dan de week daarvoor. Nu het aanbod van slachtkoeien wat toeneemt, zal de prijs verder onder druk komen te staan. Slachterijen hebben moeite om het vlees te verkopen en in de zomer neemt de vraag naar rundvlees altijd af. De afname van de vleesverkoop heeft voornamelijk gevolgen voor de verkoop van het goedkopere vlees van de worstkoeien en het voorvlees. In de zomer wordt er voornamelijk gekozen voor een biefstukje dat op de barbecue kan. Dit is ook de oorzaak van de prijsdaling van de magere koeien in Bunnik.

Voor de komende weken wordt toch wat meer aanvoer verwacht, nu duidelijk is dat de melkaanvoer weer flink boven het quotum ligt. Ingrijpen in de melkproductie heeft nu nog zin, aan het eind van het jaar zet het afstoten van een paar oude koeien weinig zoden meer aan de dijk.

Prognose: prijs onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.