Rundveehouderij

Achtergrond laatste update:26 jun 2014

Een feestje bouwen op de Nationale Rundvee Manifestatie

Dick van Zetten is debutant tijdens de NRM en wil daar volop van gaan genieten.

Met de voor roodbont bijna klassieke afstamming Kian × Stadel verschijnt Catharina 68 in de rubriek oudere koeien op de Nationale Rundvee Manifestatie (NRM). De zevenenhalf jaar oude koe is wel vaker naar een keuring geweest; dit jaar doet ze voor het eerst op nationaal niveau mee.
Ook voor eigenaar Dick van Zetten is het de eerste keer dat hij aan de NRM deelneemt. “Tijdens de Betuwse Bloesemshow liep Catharina op de vierde plek in een zware rubriek zwartbonte koeien. Ze was misschien wel 30 centimeter kleiner dan de hoger geplaatste koe, maar werd omschreven als de perfecte koe in iedere stal.”

Nieuwe ervaring

De sterke punten van deze vijfdekalfs koe zijn haar evenredige, correcte bouw, haar fraaie uier en goede benen. De verwachting is niet dat ze bovenaan in de rubriek eindigt. Familie Van Zetten wil toch volop genieten van het evenement. Twee dagen doorbrengen met de bekendste fokkers en beste koeien van Nederland belooft een leuke ervaring te worden.
Veel geoefend wordt er niet meer met Catharina, omdat zij eerder al op lokale keuringen en in een dochtergroep in Den Bosch was. De laatste weken kwam ze nog een paar keer ‘aan het touw’ en ze wordt nog enkele keren gewassen. Gelukkig heeft de koe een makkelijk karakter. Bij een oudmelkse koe als Catharina moet van tevoren gekeken worden hoeveel uur melk in de uier moet zitten, zodat het totaalplaatje perfect is. Vrijdag 27 juni gaat ze naar Zwolle, waar de laatste puntjes op de i worden gezet. Zaterdagmiddag om drie uur komt Catharina in de ring en neemt ze het op tegen enkele oud-kampioenen.

Van Zetten kocht Catharina een paar jaar geleden van Gerrit van Maanen in Dodewaard. Van Zetten kocht enkele beste dieren uit de stal van het stoppende bedrijf.
De moeder van Catharina 68 is ook een excellente koe; het is geen toeval dat de Kian-dochter zo fraai is. In productie voldoet Catharina aan de verwachting: gemiddelde melkaanleg met erg hoge gehalten. Over vijf lijsten produceerde ze 5,21 procent vet en 4,05 procent eiwit. Er is nog geen nafok van deze topper van de stal.

Profiel

Dick van Zetten (40). Woonplaats Kesteren (Gld).
Bedrijf: 85 melkkoeien, 50% roodbont 50% zwartbont, productie 9.923 kg melk, 4,15% vet,   3,44% eiwit.

Of registreer je om te kunnen reageren.