RundveeAchtergrond

DDB: echte kosten melkproductie moet in beeld

Nijkerk – Met €44,52 per 100 kilo liggen de Nederlandse productiekosten van melk zelfs in een goed jaar als 2013 nog altijd ruim boven de opbrengstprijs.

Het is tijd dat consumenten, supermarkten, zuivelbedrijven en ook beleidsmakers zich dat realiseren en hun gedrag daar op afstemmen.

Dit zei voorzitter Sieta van Keimpema van de Dutch Dairymen Board (DDB) bij de presentatie van het onderzoek naar de melkproductiekosten in Nederland. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de European Milk Board en verricht door het Büro für Agrarsoziologie und Landwirtschaft (BAL) van de universiteit van Göttingen. Eerder werden onderzoeken gedaan naar de melkproductiekosten in Duitsland en Frankrijk. Een onderzoek naar de melkproductiekosten in België loopt nog.

De Nederlandse melkveehouderij produceert, ondanks de volgens de DDB te lage vergoeding voor de melkproductie, toch grote en telkens oplopende hoeveelheden melk. Dat is volgens Van Keimpema omdat de melkveehouderij de eigen arbeid niet rekent en ook inteert op het eigen vermogen. “Het werkelijke rendement in de bedrijfstak is bedroevend laag,” constateert ze.

De betaalde productiekosten voor melk bedroegen volgens het onderzoek in opdracht van DDB/EMB vorig jaar €37,16 per 100 kilo. Daar bovenop moet echter nog een reële arbeidsvergoeding worden gerekend. Die bedraagt volgens berekening €10,69 per 100 kilo.  Dit uitgaande van een vergoeding zoals berekend door werkgeversorganisatie AWVN.

Van de totale productiekosten van €47,85 moet gemiddeld €3,33 aan Europese toeslagen worden afgetrokken. Dat brengt het uiteindelijke bedrag op €44,52 per 100 kilo.  “En dan hebben we nog niet eens een pensioenreservering meegeteld,” aldus de DDB-voorzitter.

Beheer
WP Admin