Rundveehouderij

Achtergrond 8 reacties

DDB: echte kosten melkproductie moet in beeld

Nijkerk - Met €44,52 per 100 kilo liggen de Nederlandse productiekosten van melk zelfs in een goed jaar als 2013 nog altijd ruim boven de opbrengstprijs.

Het is tijd dat consumenten, supermarkten, zuivelbedrijven en ook beleidsmakers zich dat realiseren en hun gedrag daar op afstemmen.

Dit zei voorzitter Sieta van Keimpema van de Dutch Dairymen Board (DDB) bij de presentatie van het onderzoek naar de melkproductiekosten in Nederland. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de European Milk Board en verricht door het Büro für Agrarsoziologie und Landwirtschaft (BAL) van de universiteit van Göttingen. Eerder werden onderzoeken gedaan naar de melkproductiekosten in Duitsland en Frankrijk. Een onderzoek naar de melkproductiekosten in België loopt nog.

De Nederlandse melkveehouderij produceert, ondanks de volgens de DDB te lage vergoeding voor de melkproductie, toch grote en telkens oplopende hoeveelheden melk. Dat is volgens Van Keimpema omdat de melkveehouderij de eigen arbeid niet rekent en ook inteert op het eigen vermogen. "Het werkelijke rendement in de bedrijfstak is bedroevend laag," constateert ze.

De betaalde productiekosten voor melk bedroegen volgens het onderzoek in opdracht van DDB/EMB vorig jaar €37,16 per 100 kilo. Daar bovenop moet echter nog een reële arbeidsvergoeding worden gerekend. Die bedraagt volgens berekening €10,69 per 100 kilo.  Dit uitgaande van een vergoeding zoals berekend door werkgeversorganisatie AWVN.

Van de totale productiekosten van €47,85 moet gemiddeld €3,33 aan Europese toeslagen worden afgetrokken. Dat brengt het uiteindelijke bedrag op €44,52 per 100 kilo.  "En dan hebben we nog niet eens een pensioenreservering meegeteld," aldus de DDB-voorzitter.

Laatste reacties

 • haam

  waaruit zijn de kosten opgebouwd dan kan dat ook vermeld worden want hier kunnen we niks mee .

 • gvanlaar

  hamse een kostprijs van €37,16 is al erg hoog maar wel realiteit voor de meeste bedrijven. daarbovenop hebben ze een arbeidsvergoeding geteld van ruim 10 cent. dit lijkt mischien veel maar voor een bedrijf van gem 600.000 kg melk is dit 60.000 euro. maar als je alle uren gaat tellen is dit gewoon verdiend!! elke boer werkt minimaal 11 uur per dag. dan zou dit uitkomen op een vergoeding van 15 euro per uur. dit is niet overdreven. er word gezegd dat er geen pensioen word geteld maar dat hoeft ook niet per se want veel boeren hebben hun pensioen in het bedrijf zitten. bij verkoop/overname komt dat bedrag vrij voor de oude dag.

 • T@deler

  Universiteit Göttingen, dat klinkt belangrijk maar ik geloof niet dat die wat met dit onderzoek te maken heeft.
  De vrouw die zich ' Büro für Agrarsoziologie und Landwirtschaft' noemt heeft daar alleen maar gestudeerd.
  Wanneer de uitkomsten bevallen (medelijden opwekken!) kan ze misschien nog lang samenwerken met de EMB.

 • Fermer

  @T@deler, ga maar gauw je bedrijf uitbreiden, je verdient bij deze melkprijs kapitalen, snel groeien , groeien, groeien, want de belasting ligt op de loer!

 • sneek1

  Blijkbaar heeft DDB voorzitter de zaken zelf niet goed voorelkaar om met deze reaktie te komen.
  De melkveehouderij bloeit als nooit tevoren. Dat er momenteel nog boeren zijn die kwalijk het hoofd boven water kunnen houden zegt meer over die boer dan over de kostprijs. Hoe verklaar je dat een andere categorie boeren momenteel fluitend miljonair worden? Je ziet steeds meer BV's verschijnen in de melkveehouderij. Dat doen ze alleen maar omdat de winsten zo hoog zijn en om zodoende minder belasting te betalen.

 • koestal

  Veel boeren zitten nog met leningen op aangekocht melkquotum ,maar het quotum is straks weg en de lening is er nog,hoezo quotumloos tijdperk ? De Rabo zegt dat er nog voor 4 miljard euro van dit soort leningen zijn ,dus snel aflossen maar !

 • Fermer

  @sneek1, het enige in je reactie wat klopt is 'momenteel'. Bereken jij ook de vergoeding voor eigen kapitaal, de toeslagrechten, de inbreng van familiearbeid en de goedgevulde uren-werkweek, voordat je praat over bloeiende melkveehouderij?

 • Bert Roeleveld

  Als er een kostprijs per liter vastgesteld wordt, en aan de hand hiervan de melkprijs wordt bepaald zullen vooral diegene die scherp onder deze kostprijs produceren er van profiteren , voor diegene die boven deze kostprijs zitten veranderd er niets.
  Je krijgt er dan alleen maar een lastige regel bij , Beslist niet doen dus , vezin eens wat orginelers DDB

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.