Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Beter marktnieuws kan melkprijs nog niet steunen

Van de zuivelmarkt even geen slecht nieuws. De markt voor vloeibare zuivel is stabiel, de markt voor de melkpoeders is positief en de kaasmarkt is bezig aan een verder herstel.

Betekent dit dat de melkprijzen voor de Nederlandse melkveehouderij vanaf nu weer verder omhoog kunnen? Hoogstwaarschijnlijk niet.

De verhoging van de garantieprijs door FrieslandCampina van afgelopen maandag is een verwarrend signaal, dat beslist nadere duiding behoeft, maar deze verhoging is vooral een correctie. Daarmee is niet gezegd dat de garantieprijs voor juli stabiel blijft of omhoog gaat bij FrieslandCampina. Voor de andere zuivelbedrijven is de stap van FrieslandCampina in ieder geval geen reden om op hun schreden terug te keren. Bel Leerdammer kwam zelfs met een tweede forse verlaging op rij. Tussen de voorschotprijs van Bel en de nieuwe melkprijs van FrieslandCampina zit een gat van maar liefst €5,60 per 100 kilo.

Voor de melkveehouderij valt te hopen dat de kaasbedrijven niet meer verder hoeven te zakken, maar daar is geen garantie voor. De foliekaasprijs is een heel eind hersteld, maar een notering van €2,80 tot €2,85 per kilo is te laag om een melkprijs van 36 cent per kilo te ondersteunen. De weiprijs is te laag om het verschil te compenseren.

Gelukkig voor de melkveehouderij zitten veel kopers kort ingedekt en loopt de export goed. Rusland neemt wel minder kaas af en tegen lagere prijzen, maar markten als die in Noord-Afrika en het Midden-Oosten nemen meer kaas op. Ook de exporten van melkpoeders, zowel volle als magere, loopt uitstekend. Landen als Indonesië, Thailand en diverse landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten tonen zich goede afnemers.

Prognose: licht hogere prijzen.

Laatste reacties

  • joopi

    Voor de andere zuivelfabrieken geen reden om op hun schreden terug te keren, maar toch is de prognose van de melkprijs stijgend, ik vind het prima zo, als de melkprijs maar omhoog gaat..............

  • pieter p

    In Nederland hoeft men toch echt niet te klagen, in Frankrijk bij Sodiaal voor april, mei en juni niet meer dab 33,5ct.

  • joopi

    Daar kunnen we gemiddeld niet meer van bestaan pieter, de nederlandse melkveehouder heeft een structurele hogere melkprijs nodig dan dat...........

Of registreer je om te kunnen reageren.