Rundveehouderij

Achtergrond

Zware O-koeien beter verkocht

Er was maandagochtend in Bunnik wat meer interesse in de zware O-kwaliteit slachtkoeien. De prijs van deze koeien steeg hierdoor met 5 cent per kilo naar maximaal €3,10.

De overige categorieën noteren gelijk. Het aanbod was maandagochtend met 97 dieren wat groter dan in de voorgaande weken.

In totaal zijn er in de eerste negentien weken van dit jaar zo'n 187.000 koeien geslacht, bijna 19.000 meer dan vorig jaar. Dit geeft het beeld dat er juist meer koeien geslacht zijn, toch is het aantal slachtingen in de laatste weken erg krap. De grote uitstoot heeft in de eerste weken van dit jaar plaatsgevonden met als uitschieter week 2 waarin 14.000 runderen werden geslacht. Vanaf week 8 is het aantal slachtingen gedaald en in week 19 zijn er net iets meer dan 8.000 koeien geslacht.

Vorig jaar was het aanbod van slachtkoeien ook krap (7.000 slachtingen in week 19) maar toen konden de slachterijen het vlees redelijk goed kwijt. Nu is dat wel anders. De vraag naar rundvlees is momenteel zelfs zo klein dat er met deze kleine aantallen nog vlees wordt ingevroren. Dit is volgens handelaren geen goed teken, zo vlak voor het begin van de zomer.

Prognose: stabiele prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.