Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Zuivelmarkt lijkt door dieptepunt heen

Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar op de zuivelmarkt zijn misschien een paar eerste puntjes van herstel te zien, hoe voorzichtig ook.

De prijzen voor mageremelkconcentraat zijn in de voorbije week behoorlijk omhoog geschoten, van rond de €1.200 naar ongeveer €1.700 per  ton, terwijl ook de notering voor verse room flink omhoog ging van €3.850 naar €4.100 per ton.

Misschien is het eerder te duiden als een teken dat de ergste knelpunten in de melkverwerking zijn opgelost, door een licht dalen de melkaanvoer in Nederland en omringende gebieden en doordat langzaamaan iets meer verwerkingscapaciteit beschikbaar komt.

In de voorbije weken was zelfs FrieslandCampina, ondanks een sterk uitbreidingsprogramma, overvraagd. Door storingen en vertragingen bij oplevering, en door de vroege piekaanvoer, kon niet alle melk worden verwerkt. Andere bedrijven kunnen er ook van meepraten.

Nu de melkaanvoer weer iets beter kan worden verwerkt en verpoederd, ligt het wel voor de hand dat de melkpoederprijzen kunnen gaan dalen, omdat het aanbod van poeders toeneemt. Daar komt bij dat de euro nog steeds heel erg hard is ten opzichte van de dollar. Al is ook daar het ergste even voorbij. Tegenover deze factoren staat dat de vraag naar melkpoeders vanuit China en ook vanuit andere bestemmingen weer iets toeneemt. Er is iets meer koopbereidheid dan een paar maanden geleden. Daarbij lijkt het er op dat Europa toch een deel mag leveren van de laatste melkpoeder-order van Algerije.

Als meer melk tot poeder kan worden verwerkt, is dat indirect ook goed nieuws voor de kaasmarkt. Er hoeft minder melk in de kaasbak, wat eindelijk uitzicht biedt op een lager aanbod. Dat is zeer welkom bij een stagnerende export.

Prognose: stabiliserende prijzen.

Eén reactie

  • koestal

    nog weinig van een dip gemerkt

Of registreer je om te kunnen reageren.