Rundveehouderij

Achtergrond

Ruimer aanbod drukt op prijzen voer

Het zeer groeizame weer heeft een drukkend effect op de vraag naar ingekuilde mais en graskuil. Dat zet de prijs onder druk.

Stro en hooi zijn is iets beter gevraagd, maar stijgen niet in prijs dankzij voldoende aanbod. Weliswaar is roodzwenk moeilijk verkrijgbaar en op termijn wordt ook Engels raai schaarser. Hiervoor zijn alternatieven genoeg, oude voorraden weidehooi bijvoorbeeld, die worden opgeruimd. Luzerne, enige tijd erg duur als gevolg van schaarste (Canadese import deed 330 euro per ton, soms meer), is ook van de nieuwe oogst prijzig: circa €280 per ton. Franse luzerne komt binnenkort, voor €265.

Deze week ook daadwerkelijke prijsverlaging. Corngold is per ton 10 cent per procent droge stof goedkoper geworden en bierbostel 5 cent per procent droge stof. De brouwerijen produceren volop, zodat er veel bostel beschikbaar komt. Melkveehouders wachten af, al is inkoop van bierbostel momenteel interessant, zowel vanwege de ten opzichte van andere voercomponenten gunstige prijs als de kortingen die nu ook nog eens te bedingen zijn. Naast bierbostel zijn er voor afvlakken van de kuil ook aantrekkelijke mengproducten van bostel met energierijke aardappelcomponenten. Graanbostel is momenteel qua verhouding tot de voederwaardeprijs het voordeligst. Het aanbod aardappelproducten, ook van snippers, neemt toe.

Prognose: stabiel tot goedkoper.

Of registreer je om te kunnen reageren.