Rundveehouderij

Achtergrond

Prijsherstel vloeibare zuivel, druk op voorschotten

Het prijsherstel bij de vloeibare zuivel zet door, terwijl ook de kaasprijs weer iets omhoog krabbelt. De overige prijzen blijven grotendeels onder druk staan.

Dit gedeeltelijk goede nieuws vanaf de zuivelmarkt kan echter niet zomaar worden vertaald naar beter nieuws voor de melkveehouderij. De uitbetaalprijzen voor boerderijmelk zullen de komende maanden nog wel even blijven zakken. Daarvoor is er te veel gebeurd op de zuivelmarkt en is de algehele tendens nog niet goed genoeg. Deze ontwikkeling blijft bovendien niet beperkt tot Europa. Ook in Nieuw-Zeeland worden flink lagere uitbetaalprijzen voorzien voor boerderijmelk.

Het voor Nederland belangrijkste nieuws over herstel van prijzen is dat de prijs voor foliekaas weer iets opkrabbelt. FrieslandCampina durft zelfs weer een vraagprijs neer te zetten van €2,70 per kilo.

Dit duidt erop dat er weer ruimte is om minder melk tot kaas te verwerken, ofwel dat er weer een groter deel van de aanvoer kan worden verpoederd en dat de oude voorraden zijn weggewerkt. Andere bedrijven kunnen ook van die situatie profiteren. Natuurkaas noteert nog altijd ruim boven die €3, mozzarella brengt tegen de €3 per kilo op.

In de vloeibare markt is de prijsontwikkeling conform geschetst beeld. Mageremelkconcentraat wordt verkocht voor €1.900 tot €2.000 per ton, omdat dit goed kan worden geplaatst. Keerzijde is dat de noteringen voor magere- en vollemelkpoeder nog iets verder onder druk komen te staan, want er komt meer aanbod. Melk en concentraat hoeven echter niet meer voor afbraakprijzen wegt. De spotmarkt voor rauwe boerderijmelk trekt licht aan naar zo'n 30 tot 31 cent franco per kilo.

Prognose: verder herstel markt kaas en vloeibare zuivel.

Of registreer je om te kunnen reageren.