Rundveehouderij

Achtergrond 12 reacties

Melkveehouderij heeft melkopbrengst van 40 cent nodig

Alfa Accountants en Adviseurs noemt in haar brochure 'Cijfers die spreken Melkveehouderij 2014' een melkprijs van 40 cent als kostendekkend. Alfa zegt echter ook dat als alle arbeid gewaardeerd zou zijn op basis van een reële vergoeding, de marge bij 40 cent melkopbrengst negatief is.

In de praktijk komt betalen van alle uren niet voor. En dat schept ruimte om buffer te creëren om financieel moeilijke tijden te overbruggen. Daarnaast geeft het ruimte voor de nodige investeringen.

Als de melkprijs niet te hard daalt, kan de gemiddelde melkprijs opnieuw tussen de 38 en 40 cent uitkomen. Een melkprijs die langere tijd op 32 cent uitkomt, brengt toch weer bedrijven in liquiditeitsproblemen. Want de kritieke melkprijs lag in 2013 al op afgerond 35 cent. Juist de bedrijven die de laatste jaren flink geïnvesteerd hebben in stalruimte, zullen een flink hogere kritieke melkprijs hebben. Dat is de melkopbrengst waarbij nog net alle lopende uitgaven voor de bedrijfsvoering kunnen worden betaald, inclusief aflossingen, vervangingsinvesteringen en (privé) onttrekkingen. Van reserveren is er dan geen sprake.

Alfa stelt dat 40 cent echt nodig is om de gestegen kosten, met name voerkosten, te kunnen blijven betalen en om voldoende buffer te bouwen.

Het rapport meldt niet hoeveel de gemiddelde melkopbrengst zou moeten zijn om alle berekende arbeidsuren te betalen tegen reële vergoeding. Dat is ook lastig, want de ene veehouder werkt 55 uur per week om een quotum van 800.000 kilo melk vol te maken terwijl de ander daar 75 uur per week voor nodig heeft. Het is ook niet voor niets dat Alfa ingaat op de arbeidsefficiëntie.

Alfa Accountants stuurde dit jaar de brochure niet naar de pers, omdat veehouders volgens Alfa in toenemende mate moeite hebben met publicatie van cijfers.

Laatste reacties

 • boerrick

  Als 40 cent gewenst is kan er volgens mij nog wel eens een sombere tijd aankomen voor sommige.

 • koestal

  gewoon die prijs vasthouden,anders is er een probleem

 • Koen Franken

  Als je nu nog moet gaan tellen wat je kostprijs is , dan ben je wel wat aan de late kant als je het mij vraagt

 • Demeter Griend

  Behalve de boeren die nu gaan opstarten om te gaan melken in 2015. Zij hebben een veel langere kostprijs.

 • landboer

  Langere kostprijs??

 • farmerbn

  Wat zou een oude boerderij met ligboxenstal voor 80 mk zonder grond kosten? Daarnaast een sleufsilo van 80 mtr lang en een maisprijs van 70 euro per ton. Klein shoveltje, een trekker met mengwagen en een 2x8 visgraat melkstal. Mestafvoer à 12 euro per ton en aankoop van 20 vaarzen per jaar. Wat is dan de kritieke melkprijs en hoeveel uur per week moet er gewerkt worden?

 • keijenberg

  Als Alfa Accountants voor zich zelf ook zo goed een kostprijs berekenen, zonder de arbeidskosten te rekenen: 'Waarom dan een globaal tarief van
  € 400.-- per uur?'
  Het lijkt er op dat Alfa hoort in het zelfde hokje als KPMG
  Dus boeren, let nog beter op uw zaak als u nog boer wilt blijven, en neem een andere accountant!!!

 • zon

  Veehouders in de buurt kopen alles wat los en vast zit,nieuwe trekkers ,machines ,grond ,gebouwen en wat niet meer.
  dat komt niet alleen van de laatste tijd,
  Heb vernomen dat er een grote spreiding zit in de kostprijs,
  Maar die 40 cent zit toch wel in de hoogste regionen.

 • Belgique

  'keijenberg' heeft helemaal gelijk. Veehouders blijf weg bij de grote accountantskantoren! De tijd dat de klant centraal staat is voorgoed verleden tijd. Tegenwoordig gaat het enkel om 100% declarabel zijn. Dit betekent meer uren schrijven. Hopelijk nemen jullie ons advies ter harte.

 • poldes

  als de melkinkopers zoveel voor de melk betalen ,dat er te weinig nieuwe(jonge) melkveehouders een melkveebedrijf beginnen; dan zijn deze niet duurzaam bezig.
  ik denk om dit te voorkomen, een uitbetaalprijs van€ 0,40 wel nodig is.
  In Nederland melk ophalen voor € 0,35 is niet duurzaam.
  Al zal dit ieder jaar wel een tijdje lukken.
  Er is geen enkele melkleverancier die binnen een half jaar bij de verweker weg kan.

 • poldes

  laatste zin = verwerker.

 • lammerink

  Een acountant kan mij ook wel voor rekenen dat ik 40 cent voor een ltr melk verdien. maar als ik het niet krijg komt hij niet het verschil erbij leggen.
  daar zie je alleen van [voor u verichte werkzaamheden  kling klats keer zoveel euro.........]

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.