RundveeAchtergrond

Melkveehouderij breidt veestapel flink uit

De Nederlandse melkveesector is flink aan het uitbreiden in de veestapel.

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn er ruim 76.000 meer koeien en vaarzen in Nederland gehouden dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. Dit blijkt uit recente I&R-gegevens.

Het grootste deel van de extra aangehouden koeien en vaarzen bestaat uit een stijging van het aantal vaarskalveren. Veel melkveehouders hebben in de afgelopen jaren geïnvesteerd in meer stalruimte en willen met het wegvallen van het melkquotum in 2015 meer koeien gaan melken. Door het aanhouden van meer jongvee kunnen zij straks volop profiteren van het produceren zonder een productiebeperking in de vorm van het melkquotum.

In de leeftijdscategorie tot één jaar zijn er bijna 30.000 meer vaarskalveren aangehouden dan een jaar geleden. In totaal werden er zo’n 691.000 vaarskalveren in het eerste kwartaal gehouden in Nederland. Ook in de leeftijd tussen en één en twee jaar oud zijn er meer dieren aangehouden. In totaal bijna 576.000, dit zijn er zo’n 2.000 meer dan in het eerste kwartaal van vorig jaar.

Ook het aantal koeien in de leeftijd tussen de vijf en tien jaar oud ligt nog steeds flink boven het aantal van vorig jaar. Er werden in het eerste kwartaal ruim 20.000 meer oudere koeien aangehouden dan in het eerste kwartaal van 2013. In totaal werden er 568.000 oudere koeien gehouden. In de leeftijd tussen vier en vijf jaar oud zijn er juist zo’n 7.000 minder koeien aangehouden ten opzichte van begin 2013.

Hoewel er veel meer van koeien ouder dan vijf jaar zijn aangehouden, is er ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar toch wel redelijk geselecteerd in deze leeftijdscategorie. In het laatste kwartaal van vorig jaar werden er namelijk nog zo’n 4.000 meer koeien ouder dan vijf jaar gehouden dan in het eerste kwartaal van dit jaar. Bij de wat jongere melkkoeien, van vier tot vijf jaar, werden er ook bijna 4.000 koeien afgestoten ten opzichte van het vierde kwartaal in 2013.

Beheer
WP Admin