Rundveehouderij

Achtergrond 25 reacties

Melkveehouderij breidt veestapel flink uit

De Nederlandse melkveesector is flink aan het uitbreiden in de veestapel.

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn er ruim 76.000 meer koeien en vaarzen in Nederland gehouden dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. Dit blijkt uit recente I&R-gegevens.

Het grootste deel van de extra aangehouden koeien en vaarzen bestaat uit een stijging van het aantal vaarskalveren. Veel melkveehouders hebben in de afgelopen jaren geïnvesteerd in meer stalruimte en willen met het wegvallen van het melkquotum in 2015 meer koeien gaan melken. Door het aanhouden van meer jongvee kunnen zij straks volop profiteren van het produceren zonder een productiebeperking in de vorm van het melkquotum.

In de leeftijdscategorie tot één jaar zijn er bijna 30.000 meer vaarskalveren aangehouden dan een jaar geleden. In totaal werden er zo'n 691.000 vaarskalveren in het eerste kwartaal gehouden in Nederland. Ook in de leeftijd tussen en één en twee jaar oud zijn er meer dieren aangehouden. In totaal bijna 576.000, dit zijn er zo'n 2.000 meer dan in het eerste kwartaal van vorig jaar.

Ook het aantal koeien in de leeftijd tussen de vijf en tien jaar oud ligt nog steeds flink boven het aantal van vorig jaar. Er werden in het eerste kwartaal ruim 20.000 meer oudere koeien aangehouden dan in het eerste kwartaal van 2013. In totaal werden er 568.000 oudere koeien gehouden. In de leeftijd tussen vier en vijf jaar oud zijn er juist zo'n 7.000 minder koeien aangehouden ten opzichte van begin 2013.

Hoewel er veel meer van koeien ouder dan vijf jaar zijn aangehouden, is er ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar toch wel redelijk geselecteerd in deze leeftijdscategorie. In het laatste kwartaal van vorig jaar werden er namelijk nog zo'n 4.000 meer koeien ouder dan vijf jaar gehouden dan in het eerste kwartaal van dit jaar. Bij de wat jongere melkkoeien, van vier tot vijf jaar, werden er ook bijna 4.000 koeien afgestoten ten opzichte van het vierde kwartaal in 2013.

Laatste reacties

 • Ishtar

  Hoppa en waar komt het voer vandaan?
  Weer een oerwoud minder......

 • Weerkundige

  2000 meer op 576000 = minder dan 0,5% daar kan geen 10 %melk verhoging toe lijden

 • wmeulemanjr1

  Hopelijk is de melkprijs in 2015 ook redelijk, anders zijn we meer aan het melken voor zelfde melk-geld en hoge kosten.

 • groot7731

  De boeren staan in de startblokken om melkprijs kapot te melken!

 • Peerke1

  En Dijksma gaat ook nog moeite doen binnen de E.U. om meer te mogen melken. Dus nog veel meer gas op de plank.
  Alhoewel het niet eerlijk is ten opzichte van de intensieve veehouderij met hun dierrechten.

 • agratax2

  Ik wacht af tot de melkprijs keldert. De eerste tekenen hebben zich al aangediend afgelopen week. Boeren ga zo door. Het is beter om veel melk te maken onder de kostprijs, dan weinig melk boven de kostprijs.

 • veenboer

  domme boeren onder ons, doe de oogkleppen eens af, melk een paar koeien minder waardoor de melkprijs hoog blijft ipv. veel melk afleveren voor weinig melkgeld....dom, dom,dom.....

 • veldzicht

  veenboer ,als ik straks als enigste minder koeien melk,melk ik minder voor minder geld dat is nog dommer...dommer......dommer

 • slutter

  Goed gezien Peerke ...Bloemen voor die man !!!!!

 • info48

  Als veel koeien en heel veel melk het doel is zijn er een groot aantal boeren heel goed en slim bezig!! ...........maar wat als winst het doel is?........wel eens gehoord van markt werking??
  te Veel (melk) voor weinig.
  te Weinig (voer) voor veel.

 • xw

  Als ik de reacties hier lees, krijg ik toch de indruk dat er nogal wat zijn die een veel beter zelfbeeld beginnen te krijgen.

 • Koen Franken

  Word het niet de tijd dat jullie als melkveehouders WEER de schuld aan de RABO geven want daar zijn melkveehouders o zo goed in om de schuld maar aan een ander te geven , vooral door melken jongens dan komt het wel goed

 • Fermer

  Gewoon meer melken voor minder en doorgaan. Ook de gezinsbedrijven meenemen in jullie val en zo de hele melkveehouderij de nek omdraaien. Als dat jullie bedoeling is zijn jullie op de goede weg.

 • alco1

  Je hebt groot gelijk emmerei, maar het is vechten tegen de bierkaai. Zo ging dat ook bij middenstanders. De kleine winkeltjes riepen allen in koor. 'We worden kapot geconcurreerd door de grote supers'.
  Het is beter de realiteit onder ogen te zien. Hierin zie ik nog steeds meer overlevingskansen voor de de kleinere financieel gezonde bedrijven, dan de sterk gefinancierde groten.

 • joannes

  Breng de cijfers eens in een grafiek tesamen met de melkprijs en je zult zien dat dat aardig parallel loopt, oftewel een hoge correlatie. Kortom met de laatste melkprijsdalingen zal deze ontwikkeling ook wel weer zijn langste tijd gehad hebben. De gevoeligheid voor politieke invloeden op die befaamde wereldmarkt zijn massaal onderschat.

 • Mjheiden

  Als de onrust in Ukraine voorbij is stijgt de vraag en dus ook de melkprijs.
  Ik denk dat dit een voorteken is hoe de toekomst er uit komt te zien. hoge prijzen afwissellend een behoorlijke (korte?) dip.
  Alles afhankelijk van de wereld -> droogte in het zuidelijk halfrond, politieke onrust e.d.

 • koestal

  ze bouwen hier allemaal nieuwe stallen ,die moeten wel vol

 • Baze

  Zijn de berichten een positief .. En moet je horen wat een negatieve uitspraken allemaal. Wie je meer of minder Nederlandse boeren en koeien...

 • gerry 1

  mensen, maak jullie er toch niet druk om. ze groeien enkel zichzelf kapot. ze hebben toch al voorbeelden uit de glastuinbouw en de varkens, en nog zien ze het niet. nee nee er teld maar een ding, ik moet de meeste koeien van de straat hebben.en alle nadelen die nemen we er graag bij zoals de grondprijs die stijgt door de enorme vraag de arbeid die je moet gaan betalen de extra nieuwbouw en als we dan uiteindelijk minder verdienen of helemaal niets meer, dan schuiven we de schuld door naar de overheid of europa

 • Bullfs

  Blijkt maar weer: banken pushen mensen en aangezien boeren ook mensen zijn.... We zullen zien wie de winnaars zijn.

 • richard3

  Wat een negatieve reacties (op een enkele na). Wie verbiedt mij nou om meer te gaan melken indien ik nog 80 ligplaatsen over heb in de nieuwste stal, op dit moment 1,5 miljoen kilo melk lever en 140 hectare grond in eigendom heb???? En op dit moment nog een gedeelte gebruik voor (overtollige) maisteelt of aardappelen waar vanaf volgend jaar meer gras verbouwd wordt???

 • aarthamstra1

  Mens en dier, wat is je probleem?

 • richard3

  Dat zeg ik dus, er is geen probleem, als je de zaken maar voor elkaar hebt en weet wat je wilt in het quotumloze tijdperk aarthaamstra

 • Morrisman

  De bio vergisters stil leggen en ombouwen naar mestverwerking installaties. Al die snijmaïs/gras e.a. kan beter worden omgezet in melk nu de vraag naar melk en daarmee de melkprijs mondiaal goed is!

 • jan007

  Mens en dier, ben je geboren met een gouden paplepel in de mond? Misschien jouw probleem dat je geen tegenslagen op zakelijk gebied hebt gehad.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.