Rundveehouderij

Achtergrond

Iets meer vraag naar mageremelkpoeder

De zuivelmarkt staat nog steeds in het kader van een groot melkaanbod, te weinig droogcapaciteit en lage kaasprijzen. Dit heeft als gevolg dat de zuivelprijzen nog steeds onder druk staan, met als uitzondering mageremelkpoeder.

De prijs voor mageremelkpoeder staat aardig vast en is het gevolg van een tender uit Algerije in combinatie met een vraag die zich vooral richt op levering op korte termijn. Door onzekerheid over de prijzen wachten kopers af en willen zij niet al te veel voorraden in huis hebben. Immers, als de prijs nog wat daalt, hebben zij te veel betaald. Dit zorgt er nu voor dat kopers zich allemaal richten op handel voor levering op korte termijn. Dit zorgt ervoor dat verkopers hun prijzen op niveau kunnen houden. Bij levering op de wat lange termijn liggen vraag- en biedprijs nog aardig uit elkaar, wat ervoor zorgt dat die handel rustig blijft.

De mogelijkheid om melk te kunnen drogen tot poeder is nog steeds beperkt wat ervoor zorgt dat het aanbod rauwe melk nog steeds groot is en de prijs weer terug is op het niveau van twee weken terug. (28 cent franco) De kaasprijs staat nog steeds flink onder druk door de onrust tussen Rusland en Oekraïne. De roebel is flink in prijs gedaald waardoor de koopkracht is aangetast. Ook de beperkte mogelijkheden om melk te drogen leidt ertoe dat de aangevoerde melk moeilijk tot andere producten verwerkt kan worden, waardoor het aanbod van kaas groot blijft.

De hoop is nu gevestigd op het afnemen van de melkproductie zodat de markt zich weer wat kan herstellen. Tot die tijd zal er druk op de prijs blijven staan.

Prognose: prijs onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.