Rundveehouderij

Achtergrond

Historisch hoge prijzen voor overhouders

De prijs van wolvee is maandagochtend op de veemarkt Leeuwarden met €2,50 tot €5 gestegen. De markt was verplaatst naar de maandag in verband met Hemelvaartsdag.

De prijs van ramlammeren (overhouders) tussen 22 en 25 kilo steeg met €5 naar €165 per stuk. Handelaren geven aan dat sommige koppels met luxe ramlammeren die een gewicht tussen 25 en 30 kilo hebben voor wel €180 per stuk van de hand gingen. Deze hoge prijzen zijn voor het laatst in 1980 betaald, toen leverde een ramlam 400 gulden op.

Ook de prijs van ooilammeren steeg met €5 per stuk. De notering laat een prijs zien van maximaal €125 per stuk. Maar ook hier werden sommige dieren voor meer verkocht en liep de prijs op tot soms wel 135 euro voor de luxe ooilammeren.

De prijs van de slachtschapen kan profiteren van de goede handel van de overblijvers en steeg ook met €5 per stuk. Zuiglammeren stegen €2,50 in prijs en brengen maximaal €107,50 per stuk op.

Het aanbod van overblijvers is erg klein en er zijn nog onvoldoende zuiglammeren rijp voor de slacht die de markt van de overblijvers over kunnen nemen. Hierdoor zal de prijs zich op het hoge niveau kunnen handhaven.

Prognose: hoge prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.