Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Herstel kaasmarkt zet verder door

De kaasprijs is deze week verder hersteld. De aanvoerdruk en de problemen met de melkverwerking zijn nog meer naar de achtergrond gedrongen.

De overige acties die in de kaasmarkt zijn ondernomen, hebben kennelijk het resterende werk gedaan. Afgemeten aan de normale prijsniveau's is de foliekaasprijs nog altijd laag, maar nadert die weer een acceptabeler hoogte. Terug naar prijzen zoals in de tweede helft van vorig jaar is echter een hele weg te gaan. Ten opzichte van andere verwaardingsopties scoort de optie (folie)kaas en wei al maanden achtereen het slechtst.

De markt voor vloeibare zuivel veerde vorige week sterk op, maar kent deze week een kleine terugslag. De prijzen voor spotmelk bereikten eind vorige week koststondig niveau's tot 36 cent en meer (Nederlandse melk), deze week zijn de prijzen gedaald. In omringende landen liggen de spotprijzen weer enkele centen onder het Nederlandse niveau.  Ook de prijzen voor magere melk concentraat en room zijn iets teruggezakt.

Opvallend genoeg valt dat samen met een verder dalende melkaanvoer. Ook in Frankrijk is de piekaanvoer nu duidelijk achter de rug en resteert nog een verschil van slechts enkele procenten met vorig jaar.

De Europese zuivelexport is ondertussen behoorlijk op peil gebleven, blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. Zelfs de export van kaas naar Rusland bleef goed op niveau, maar wel tegen lagere opbrengsten. Met de uitvoer van melkpoeders naar China ging het bijna net zo. Veel zorgen en lagere prijzen, maar de uitvoervolumes, bleven groot. Daarnaast zijn in de voorbije maanden veel poeders verkocht naar landen als Algerije, Indonesië en Singapore.

Prognose: stabiele prijzen.

Eén reactie

  • koestal

    als de export maar door gaat,dan zijn er weinig problemen

Of registreer je om te kunnen reageren.