Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Zoeken naar productiecapaciteit voor poeder

De zuivelmarkt heeft te maken met een flink aanbod van zuivel en te weinig capaciteit om de zuivel te verwerken.

De handel heeft dan ook moeite om producten af te zetten. Daarnaast valt er weinig te onderhandelen; het is accepteren of met het product blijven zitten. Over de gehele linie zit er druk op de prijs en is de markt wat onrustig.

Het verwerken van zuivel verloopt moeizaam aangezien de droogcapaciteit voor melkpoeders volledig vol zit. Hierdoor wordt de zuivel afgezet op de spotmarkt of wordt er extra kaas geproduceerd. Dit heeft als gevolg dat de prijs van rauwe melk (spotmelk) en kaas onder druk staan. Rauwe melk noteert 30 cent franco, dit is ten opzichte van de prijs van vorige week stabiel, de notering van vorige week was echter wat scherp ingesteld volgens handelaren.

De prijs van foliekaas ligt net op of onder de 3 euro per kilo. Naast het grotere aanbod van kaas is ook de vraag afgenomen. De onrust rondom Oekraïne heeft flinke gevolgen voor de waarde van de Russische roebel. Door de waardevermindering van de munt haken kopers van kaas af waardoor vraag en aanbod ver uit elkaar liggen.

De prijs van mageremelkconcentraat is flink gedaald. Lag de prijs vorige week al flink onder de 2.000 euro per ton, nu ligt de prijs rond de 1.500 per ton.

Zuivelhandelaren vragen zich nu af waar de markt heengaat. Een ding is wel duidelijk: de prijs zal op korte termijn niet stijgen. Het is afwachten hoeveel de prijs nog zal dalen.

Prognose: prijs onder druk.

Laatste reacties

  • koestal

    Er is afgelopen jaar toch ook veel gebouwd en verbouwd aan zuivelfabrieken

  • Gerd

    Arla heft twee poderturms dicht sitten door brand

Of registreer je om te kunnen reageren.