Veel zuivelbedrijven en -handelaren vragen zich af waar het nu heen moet op de zuivelmarkt. Het aanbod van melk in Noordwest-Europa is zo groot dat fabrieken vaak niet weten waar ermee heen te gaan.
Dat komt door de grote productiepiek van dit moment. In Nederland, België en Duitsland voelen veehouders zich misschien nog enigszins geremd door de superheffing, maar in Frankrijk speelt dit niet echt. Daar wordt dus volop geproduceerd, met de bekende gevolgen voor de melkprijs.
De spotmelkprijs zit momenteel zwaar onder de uitbetaalprijzen van de grote verwerkers. Waarschijnlijk zal dit verschil de komende maanden wel weer kleiner worden, ook doordat dan de dalen iets minder diep zullen zijn, maar voor dit moment is de markt - relatief gezien - erg zwak.
Mageremelkconcentraat wordt voor prijzen flink onder de 2000 euro per ton verhandeld. De markt voor dit product blijft zwak. De roommarkt blijft daarentegen nog altijd relatief goed, tot aan Pasen. Daarna worden flinke dalingen voorzien. De botermarkt is ook nog aardig stabiel, mede dankzij de productie voor private opslag, die traditioneel in deze tijd van het jaar plaatsvindt.
Op de kaasmarkt gaat het ook altijd nog naar beneden. Kopers willen van hun dure contracten af, producenten en handelaren blijven met voorraden zitten, die regelmatig nog tegen de oude, hoge prijs in de boeken staan.
Het is in de huidige situatie niet verwonderlijk dat kopers achterover leunen. Er is veel melkaanbod in de EU, terwijl de vraag vanuit China momenteel vrij rustig is - wat Fonterra ook merkt, en ook Rusland weinig vraagt.
Prognose: verdere prijsdalingen.