Rundveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Spotmelkprijs voorlopig weinig benijdenswaardig

Veel zuivelbedrijven en -handelaren vragen zich af waar het nu heen moet op de zuivelmarkt. Het aanbod van melk in Noordwest-Europa is zo groot dat fabrieken vaak niet weten waar ermee heen te gaan.

Dat komt door de grote productiepiek van dit moment. In Nederland, België en Duitsland voelen veehouders zich misschien nog enigszins geremd door de superheffing, maar in Frankrijk speelt dit niet echt. Daar wordt dus volop geproduceerd, met de bekende gevolgen voor de melkprijs.

De spotmelkprijs zit momenteel zwaar onder de uitbetaalprijzen van de grote verwerkers. Waarschijnlijk zal dit verschil de komende maanden wel weer kleiner worden, ook doordat dan de dalen iets minder diep zullen zijn, maar voor dit moment is de markt - relatief gezien -  erg zwak.

Mageremelkconcentraat wordt voor prijzen flink onder de 2000 euro per ton verhandeld. De markt voor dit product blijft zwak. De roommarkt blijft daarentegen nog altijd relatief goed, tot aan Pasen. Daarna worden flinke dalingen voorzien. De botermarkt is ook nog aardig stabiel, mede dankzij de productie voor private opslag, die traditioneel in deze tijd van het jaar plaatsvindt.

Op de kaasmarkt gaat het ook altijd nog naar beneden. Kopers willen van hun dure contracten af, producenten en handelaren blijven met voorraden zitten, die regelmatig nog tegen de oude, hoge prijs in de boeken staan.

Het is in de huidige situatie niet verwonderlijk dat kopers achterover leunen. Er is veel melkaanbod in de EU, terwijl de vraag vanuit China momenteel vrij rustig is - wat Fonterra ook merkt, en ook Rusland weinig vraagt.

Prognose: verdere prijsdalingen.

Laatste reacties

 • koestal

  je kunt de melkprijs nu vast laten leggen bij DCA,voor deze boeren een oplossing

 • Fermer

  In Frankrijk kan volop geproduceerd worden, want het landelijk quotum werd nog nooit volgemolken. Met eindelijk wat normale melkprijzen laten ze daar dus zien het wel te kunnen. Probleem is echter, dat de melkfabrieken hun leveranciers nu in de verplichte contracten een extra tien tot vijftien procent meer melk dan hun huidige quotum aanpraten,met leveringsplicht. Dit naast de melkaanwas voorspeld in o.a. Nederland,Ierland en Denemarken, en de momenteel al snel zakkende prijzen met de huidige productie, geeft me toch vraagtekens voor de toekomst qua melkprijs.

 • alco1

  En dan is het nog een wereldhandel.
  Ook bij vastleggen moet je oppassen dat je niet hetzelfde krijgt als bij de renteswaps. In Frankrijk kan de leveringsplicht als een molensteen om je nek gaan hangen bij lagere melkprijs.
  Het minst slechtste scenario is nog steeds de marktwerking onbelemmerd haar werk laten doen.

 • tinus888

  @emmerei, in Frankrijk hebben ze jaren geen verevening toegepast,over het individueel quotum melken was tot voor kort gewoon betalen

 • Fermer

  @tinus888, geen verevening wil nog niet zeggen waarom er jaren 4 tot 6% onder het nationaal quotum gemolken werd. De nu verwachte meer-
  productie alleen in Frankrijk geeft al grote prijsdruk volgens K. v. d. Horst.
  Ook de afzetgroei naar China en Rusland betwijfel ik, ons huidige europese quotum werd al de laatste jaren verhoogd om aan hun vraag te voldoen. Export van producten naar buiten de E.U. is goed voor onze landen en voor de multinationals, dus dat stukje mochten we vast alwel produceren.
  @alco, goed gezien. Leveringsplicht verzekerd de fabrieken en dus de supers van voldoende betaalbare eerste levensbehoeftes. Voldoende melk in Frankrijk is anders een probleem, want de marge op melk voor de boer is nauwelijks hoger dan voor graan.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.