Rundveehouderij

Achtergrond

Ruwvoer en bijproduct tenderen duurder

Het prachtige weer heeft op de markt voor ruwvoer en voor melkveebijproducten een wat kalmerend effect op de stemming.

Behoefte is er nog steeds. Snijmais is te koop voor prijzen tussen 70 en 75 euro per ton, maar de vraag is wel bekoeld. Vraag en aanbod van stro en hooi zijn redelijk in evenwicht, met de opmerking dat roodzwenk al langere tijd moeilijk verkrijgbaar is, evenals de gesneden variëteiten stro. Dat zet het prijspeil van ruwvoer iets hoger aan de bovenkant. Graskuil gaat van boer tot boer, in wisselende kwaliteiten bij toenemend aanbod. Een richtprijs is 48 euro per ton.

Van de bijproducten zijn erwtenvezels veel meer gevraagd dan het aanbod kan afdekken. De prijs is verhoogd met 15 cent per procent droge stof per ton. Als gevolg van verhoging van het gehalte droge stof van 20 naar 21 procent kosten erwtenvezels nu 54,50 euro per ton. Ook graanbostel is iets duurder geworden, in doorsnee 5 cent per procent droge stof, maar blijft gunstig geprijsd in verhouding tot de voederwaardeprijs.

Bierbostel blijft een zaak van shoppen. Na de lichte prijsverhoging van vorige week komen nu leveranciers met korting voor kwantum- en zomerlevering. Het aanbod is voldoende.

Verder is er voor het eerst in tijden een verhoging voor Corngold, ongetwijfeld onder invloed van aangetrokken graanprijzen.

Prognose: lichte prijsverhoging ruwvoer.

Of registreer je om te kunnen reageren.