Rundveehouderij

Achtergrond

Rustige handel in slachtkoeien

De veemarkt in Bunnik werd in verband met tweede paasdag verplaatst naar dinsdagochtend. In totaal werden 65 runderen aangevoerd, zo'n 50 minder dan vorige week. Een kleiner aanbod is echter normaal bij een markt die op een andere dag dan gewoonlijk gehouden is.

De handel verliep ondanks het kleine aanbod rustig en de prijs bleef stabiel. Ook rechtstreeks is het aanbod van slachtrunderen niet al te groot. In de eerste vijftien weken van dit jaar zijn ruim 153.000 runderen geslacht. Dit zijn er weliswaar bijna 18.000 meer dan vorig jaar in dezelfde periode, maar de 'winst' werd vooral behaald in de eerste weken van dit jaar.

Een slachtkoe O-kwaliteit brengt maximaal 3 euro per kilo geslacht gewicht op. Dit is 50 cent minder dan eenzelfde koe vorig jaar opbracht. Een worstkoe eerste kwaliteit brengt met maximaal €2,30 per kilo 55 cent minder op dan vorig jaar.

Voorlopig zal het aanbod slachtkoeien niet veel toenemen, de meeste melkveehouders hebben begin dit jaar de oudere koeien al afgestoten. De prijs zal naar verwachting stabiel blijven. De slachterijen willen gewoonweg nog niet meer betalen voor de koeien.

Prognose: Stabiele prijs

Of registreer je om te kunnen reageren.