Rundveehouderij

Achtergrond

Prijs van bierbostel zakt iets

De vraag naar stro en hooi is rustig, met slechts incidenteel kleine prijsverhogingen. Ingekuilde snijmais wordt eigenlijk maar matig verhandeld.

Goede mais vinden is overigens niet eenvoudig, het aanbod is minder dan in voorgaande seizoenen. De prijs hangt tussen 70 en 75 euro per ton. Graskuil kost tot 50 euro per ton, afhankelijk van de (lastig te bepalen) kwaliteit. Erwtenvezels kosten onveranderd €54,50 per ton bij 21 procent drogestof. De vraag is nog steeds veel groter dan het aanbod. Graanbostel, gunstig geprijsd ten opzichte van de voederwaardeprijs, is wel vlot leverbaar, net als bietenperspulp uit de kuil.

Bierbostel wordt als een van de weinige voercomponenten goedkoper. De brouwerijen hebben nog een aantal weken stevige productie, er is goede aanvoer. Nu soja duurder wordt is aankoop van grote volumes bierbostel met kuilkorting interessant. Voor enkele bijproducten loopt momenteel de afzet wat stroever loopt. Veel koeien zijn vroeg buiten. Melkveehouders gaan minder voeren. Dat geldt vooral de aardappelsnippers, dit seizoen schaars en daardoor duur (vanwege alternatieve toepassingen in de verwerkende industrie). De beste kwaliteit kost tot 55 euro en soms meer. De vleesveehouderij (rosémesters) kopen deze nog wel, weliswaar sterk wisselend doordat de kalveren in steeds grotere groepen worden gehouden.

Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.