Rundveehouderij

Achtergrond laatste update:8 apr 2014

Moeizame vleesafzet houdt prijs stabiel

De handel in slachtkoeien is maandagochtend in Bunnik zeer rustig verlopen. De prijs van de aangeboden koeien bleef stabiel. In totaal werden 128 runderen aangeboden, waarvan 7 stieren.

Een O-kwaliteit slachtkoe brengt maximaal 3 euro per kilo geslacht gewicht op, 50 cent minder dan vorig jaar. De prijs van een worstkoe eerste kwaliteit ligt op maximaal €2,30 per kilo geslacht gewicht. Dit is 55 cent minder dan een jaar geleden.

Het landelijke aanbod van slachtkoeien is niet al te groot en toch zijn slachterijen niet bereid om meer voor de koeien te betalen. De vleesverkoop verloopt moeizaam door een afgenomen vraag naar rundvlees. Slachterijen hebben hierdoor te maken met onderbezetting op de slachtlijnen en onvoldoende marges op de verkoop van het vlees.

Een prijsstijging van slachtkoeien zit er voorlopig dan ook niet in. De vleesverkoop moet eerst aantrekken voordat slachterijen bereid zijn om meer te betalen. Een daling van de prijs lijkt door het niet al te grote aanbod ook niet van toepassing. Stijgt het aanbod dan zal de prijs wel dalen. Een grote uitstoot van koeien is echter niet waarschijnlijk, nu het nieuwe melkjaar net is begonnen.

Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.