Rundveehouderij

Achtergrond

Matige vraag naar ruwvoer

Mooi groeizaam weer heeft ervoor gezorgd dat de grasproductie drie tot vier weken voor ligt op schema.

De afzet van ruwvoer ligt bij de fouragehandel daardoor op een niet meer dan redelijk niveau. Het is aan het aanbod graszaadhooi (vooral roodzwenk) en in iets mindere mate gerststro overigens wel goed te merken dat er tot voor kort flink moest worden bijgevoerd. Stro is er zeker voldoende voor de vraag, tenzij de voorkeur uitgaat naar gesneden soorten.

Kwaliteit is momenteel een belangrijke factor bij aankoop van aardappel-bijproducten, in het bijzonder de snippers. Het aanbod is een stuk verruimd in de laatste fase van het seizoen voor de aardappelverwerking. De prijzen zakken deze week met ongeveer €1,50 per ton. Gemiddeld gaan de snippers nu voor 50 euro per ton weg, dat is niet de bovenkant van de markt. Voor veel partijen aardappelsnippers en zeker ook voeraardappelen geldt dat de kwaliteit ronduit te wensen overlaat.

Als gevolg van de hoge sojaprijs is voor eiwitrijke voedercomponenten een onderliggende tendens naar prijsstijging. Dit heeft al een paar weken opstuwend effect tarieven van de diverse soorten tarwegistconcentraat en daarmee samengestelde mengsels.

Bietenperspulp is uit de kuil leverbaar, de voorverkoop van de nieuwe bietenperspulp start op maandag 12 mei. Vrijdag 9 mei worden de eerste tarieven bekend gemaakt.

Prognose: stabilisering.

Of registreer je om te kunnen reageren.