Rundveehouderij

Achtergrond

Lammeren duurder door Duitse vraag

De aanvoer op de schapenmarkt in Leeuwarden was iets groter dan vorige week, maar nog niet bijzonder. Lammeren werden iets duurder. Het betrof vooral de ooien, die in alle gewichtsklassen 4 euro per stuk aan waarde wonnen, rammen stegen 2 euro in prijs.

De kwaliteit van de dieren is dankzij de zachte winter en het milde voorjaar uitstekend en Pasen komt in zicht. De vraag naar lammeren is momenteel vooral groot vanuit Duitsland, waar de binnenlandse productie duidelijk tekort schiet. Van alle Nederlandse export gaat nu 70 procent naar de Bondsrepubliek. Frankrijk heeft veel meer eigen aanvoer, daar zijn zelfs al veel zuiglammeren te krijgen. Voor Nederland is er nauwelijks concurrentie van Britse export. Er is geen levende export vanuit Engeland en de uitvoer van lamsvlees is minimaal. Een oorzaak is de bijzonder grote export in het afgelopen jaar, die in Engeland de beschikbaarheid voor de eigen markt heeft gedrukt, met flinke prijsstijgingen tot gevolg. De Britten zijn zodoende uit de markt geprijsd.

Zwaardere rammen zijn nu relatief goedkoper dan de lichte en middelzware. Dat komt onder meer door de vanwege het formaat minder courante (want duurdere) delen zoals voorbouten.

Slachtschapen, de oude ooien zijn weinig gevraagd, hielden in Leeuwarden toch hun prijs.

Prognose: prijs stijgt

Of registreer je om te kunnen reageren.