Rundveehouderij

Achtergrond 11 reacties

Lage drempel voor voercentrum

Marco van der Wind, Maarten Wolfswinkel en Walter Roubos raakten twee jaar geleden geïnspireerd door een spreker van het voercentrum Friesland. Dat ging failliet. Toch namen zij zelf deze week een voercentrum in gebruik.

Wat verstaan jullie onder een voercentrum?

"Het is een plek waar het voer centraal is ingekuild en bijproducten zijn opgeslagen. Wie meedoet, brengt zijn gras- en maïssilage tijdens de oogst naar deze centrale plek in Woudenberg om in te laten kuilen. Na enkele maanden conservering wordt het ruwvoer en grondstoffen gemengd tot een basisrantsoen. Veehouders hoeven zo niet te investeren in ruwvoeropslag, een voermengwagen en arbeid."

Hoe werkt het voor de deelnemer?

"Vanaf 2-3 weken voor de oogst bemonsteren we wekelijks het gras van de deelnemers. Elke vracht silage wordt bij inkuilen op het voercentrum gewogen en bemonsterd. Iedere boer heeft eigen pasjes en automatisch wordt geregistreerd hoeveel geoogst product ze brengen. Zo is exact te bepalen welke kwaliteit silage en hoeveel kilo drogestof er in totaal van één bedrijf komt. Vanaf oktober 2014 kuilen we vier keer per week uit, de veehouder kiest of hij het ophaalt of laat brengen. Hij heeft dan broeivrij voer voor twee dagen dat hij tussendoor zelf moet aanschuiven."

Hoe is het voercentrum opgezet?

"Voordat is begonnen met uitvoering van de plannen zijn er heldere afspraken gemaakt over de verrekeningen en uitbetalingen. De kwaliteit van het geleverde gras is door een onafhankelijke specialist beoordeeld. Er is een kwaliteitsformule voor gras en mais in overleg met de deelnemers vastgesteld. De boer betaalt voor de hoeveelheid voer die hij afneemt, verrekend met de korting die hij krijgt voor de kwaliteit van zijn geleverde product."

Na hoeveel jaar wordt de balans opgemaakt?

"Als het over drie jaar niet loopt, gaat het nooit lopen. Maar we hebben er veel vertrouwen in. De acht deelnemers hebben samen 550 koeien en 250 hectare. Het doel is continuïteit en kwaliteit. Dus niet veel te groeien, al zijn er veel gegadigden. Meer koeien voeren en uitbreiden is op zich geen probleem, maar de deelnemers tevreden houden en groeikansen geven, staan hoger in het vaandel."

Waarom gaat in de Gelderse Vallei wel lukken wat in Friesland niet lukte?

"We moeten het met elkaar ook eerst maar eens bewijzen en ook leren van de fouten van anderen. Het voercentrum is hier kleinschalig opgezet en er is grote betrokkenheid van de deelnemers. Zij wonen gemiddeld zes kilometer van het voercentrum af. Een relatief kleine afstand, dat is belangrijk. De ondernemers weten wat ze aan elkaar en aan het bestuur van het voercentrum hebben. Ze krijgen voerprijzen, kwaliteit en hoeveelheden te zien. Verder is er geen inleggeld nodig en blijft het voer van de boer. Al het voer van Voercentrum Gelderse Vallei gaat terug naar deelnemers, dus geen handel met externen. Daardoor ligt de drempel om in te stappen laag."

Laatste reacties

 • boerke brabant

  ze hoeven zelf niet te investeren in voeropslag, maar die opslag bij het voercentrum zal toch ook betaald moeten worden ?
  en het heen en weer rijden met voer naar het voercentrum en terug naar het bedrijf, wat kost dat ?
  en de voermengwagen die komt voeren, het wegen, bemonsteren en berekenen wie wat heeft gebracht ? benieuwd naar de kostprijs.
  wens ze veel succes maar ben benieuwd.

 • BO(skabout)ER

  70 koeien en 30 hectare per bedrijf is hier gemiddeld..

  is het dan zo'n moeite om wat zand van de bult te spitten en je koeien te voeren..wat een onzin. Daarnaast zit er met 30 hectare per bedrijf niet zo'n grote groei in.

 • Zuperboer

  Wie niet waagt ...... Succes heren, d'r an! Doe ons nog eens bericht hoe het loopt. Als het onverhoopt niet slaagt zullen de verhalen wel weer groots de wereld ingaan.

 • Matthijs Verhagen

  Hoe werkt dit praktisch met inkuilen in een voorjaar als dit? Lijkt me toch niet dat de kuil dan 2 weken open ligt en iedereen iets komt brengen als het uitkomt? Plant het voercentrum de maaidata?

 • pinkeltje

  Verkoop je bedrijf gewoon lekker voor een aantal miljoenen aan zo'n ondernemer die er graag klaar voor is wanneer het quotum er af gaat en ga op de Bahama's wonen. Als je bedrijf niet groot genoeg is om zelf een fatsoenlijke opslag voor kuilvoer te maken en een voor de loonwerker of wie dan ook aantrekkelijke hoeveelheid gras per keer te kunnen kuilen moet je er volgens mij gewoon mee stoppen. Al dat bemonsteren en heen en weer rijden lijkt me nogal een dure zaak. Maar goed, in Friesland kunnen ze je er inderdaad meer over vertellen. Ze weten daar in ieder geval hoe het niet moet, hopelijk weten ze in de Gelderse Vallei inmiddels hoe het wel moet. We zullen de ontwikkelingen met belangstelling volgen. Getuigt in ieder geval van moed en ondernemersschap. Hopelijk wordt dat beloond.

 • wmeulemanjr1

  Als de oogst steeds grijpwerk is dan lijkt mij een voercentrum maar een lastig verhaal. Met eigen kuil in een eigen opslag weet je zeker dat je hebt wat je denkt te hebben. Kun je ook beter een stal voor al de koeien van alle deelnemers bij het centrum zetten, scheelt veel transport.

 • van elp

  Walter, Maarten en Marco veel succes. Het komt bij mij over als een vrij ingewikkeld systeem. Is een paar per jaar een mengkuil laten maken niet envoudiger en goedkoper voor jullie doelgroep? Dan heb je ook geen last van broei. Ik ben heel benieuwd naar de ervaringen na een jaar draaien.

  nogmaals succes: Als je zelf van het voordeel overtuigd bent, heb je groot gelijk om de critici het ongelijk te bewijzen.

 • agratax2

  Dat er kosten zijn, die een boer niet heeft, klopt. Maar er kunnen ook besparingen optreden die voor een boer alleen niet haalbaar zijn. Als de extra kosten en de exta besparingen (opbrengsten) tegen elkaar weg te strepen zijn e er dus rekenkundig nog verlies nog winst is te behalen, heeft de boer als voordeel, dat hij geen tijd kwijt is aanvoeren en zich dan ook nog beter kan richten op veemanagement en wie weet levert dat de winst op. in ieder geval zal hij door tijd besparing meer tijd hebben voor zijn sociale leven.

 • Elevage

  jongens, niet allemaal zo negatief! deze mannen hebben een goed idee en een aantal boeren die mee willen doen. Dus laat ze hun gang gaan!

 • peter1939


  mooi plan gaat hopelijk voor jullie, ook werken

   

 • peter1939


  mooi plan gaat hopelijk voor jullie, ook werken

   

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.