Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Kaas aan kop bij neergang markt

Aan de kant van de melkpoeders heeft de jongste internetveiling van Fonterra weer een beetje rust gecreëerd.

In de kaasmarkt ontbreekt zo'n baken nog altijd. Kaas is volgens sommige handelaren daardoor zelfs leidend in de neergang van de markt, iets wat zelden voorkomt.

Belangrijke afnemer Rusland zorgt voor problemen door de forse waardedaling van de roebel, die het gevolg is van Poetin's houding ten opzichte van Oekraïne, en door de sterke terugval van de vraag. Goede alternatieven voor de Russische markt zijn er eigenlijk niet, al zorgt de snel dalende foliekaasnotering er wel voor dat Europa concurrerend wordt op de wereldmarkt.

Voor de melkveehouders is dit echter geen goed nieuws, want die zitten niet te wachten op een concurrerend product dat ten koste van hun melkprijs zijn weg vindt op de markt. Veel alternatieven zijn er echter niet.

De melkaanvoer is hoog en alles wat kan verpoederen, is daar ook mee bezig. Een klein gelukje daarbij is dat de neergang van de poedermarkt dus even lijkt te zijn gestuit. Ondanks een flink volume product, gingen de noteringen op de internetveiling van Fonterra deze week langzamer onderuit dan in de voorbije weken. Opeens bleek er toch enige vraag te zijn. Dat heeft ook effect op de Europese markt.

De markt voor vloeibare zuivel in de EU blijft zwak. Spotmelk is er in overvloed en tegen lage prijzen beschikbaar. Af fabriek gaat het voor 26 cent en soms lager de deur uit. Mageremelkconcentraat brengt met zo'n 1.500 euro per ton wel een stabiele, maar ook nog steeds lage prijs op. Room lijkt na Pasen te volgen.

Prognose: licht dalende prijzen.

Eén reactie

  • nak

    Als Rutte nu het voortouw neemt en Putin zijn zin geeft gaat de Roebel weer omhoog en loopt de kaas weer als vanouds. Jammer hoor

Of registreer je om te kunnen reageren.