Rundveehouderij

Achtergrond 1031 x bekeken

Druk op melkverwerking daalt licht

De druk op de melkverwerkingscapaciteit in Nederland lijkt iets af te nemen. Of de aanvoer nu al helemaal op z'n hoogtepunt is, moet nog worden bezien, maar er lijkt enige druk van de ketel.

Dit valt onder meer te merken aan de prijzen voor melkconcentraat. Die zijn deze week iets opgeveerd ten opzichte van vorige week. Daarbij heeft de roomprijs zich goed gehouden. Van een dip na de Paasdagen valt in ieder geval nog niets te merken.

De spotmarkt voor rauwe melk lijkt iets gestabiliseerd. Tenminste, in Nederland. In Frankrijk, waar de aanvoer al weer over het hoogtepunt heen is, worden nog hele lage spotprijzen genoteerd, van 23 of 24 cent franco.

De melkpoederprijzen zijn relatief stabiel. De markt heeft een klein steuntje in de rug gekregen doordat een tender voor levering aan Algerije voor het grootste deel in Europa is gegund. Voor het overige loopt de export heel kalm en heeft Europa ook de euro niet mee. Toch staat de melkpoedermarkt er, vanuit de aanbieders gezien, niet slecht voor. Er zijn geen grote voorraden die zwaar op de aanbieders drukken, terwijl er ook de wetenschap is dat veel kopers niet lang zijn ingedekt.

Veel spannender is de kaasmarkt. Daar blijft de spotnotering voor foliekaas dalen. Grotendeels doordat de export naar Rusland stagneert. Door de politieke spanningen rond Oekraïne is de roebelkoers sterk gedaald. Dat beperkt de importmogelijkheden. Ook heeft de Russische voedselinspectie veel kaasfabrieken in Duitsland en Polen geblokkeerd. Nederland kan nog wel exporteren, maar naar een zwakkere markt.

Prognose: lichte prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.