Rundveehouderij

Achtergrond

Zware ramlammeren goedkoper dan lichte

De handel in wolvee verloopt goed en de prijs van lammeren is dinsdagochtend in Leeuwarden gestegen.

Uitzondering was de handel in zware ramlammeren. Die daalden juist in prijs. Slachtschapen noteren stabiel.

De ramlammeren zwaarder dan 25 kilo kosten 5 euro minder en brengen maximaal 115 euro op. Dit is 6 euro minder dan een ramlam tussen de 22 en 25 kilo. Deze lammeren brengen maximaal 121 euro op. Oorzaak van het prijsverschil is de grotere vraag naar luxe rammetjes vanuit het buitenland. De minder courante zware ramlammeren zijn minder gevraagd. Daarnaast is het aanbod van deze zwaardere dieren aan de ruime kant waardoor aanbod en vraag verder uit elkaar komen te liggen.

Ooilammeren zwaarder dan 20 kilo zijn 5 euro in prijs gestegen en brengen 105 euro per stuk op. Hiermee brengt een ooilam op basis van kiloprijs meer op dan een zwaar ramlam, dit is een redelijk bijzondere situatie die niet vaak voorkomt. Het aanbod van ooilammeren geschikt voor export is wat krapper. Hierdoor kan de prijs de komende week nog wel eens wat verder stijgen. Ook de lichtere ramlammeren kunnen nog wat in prijs omhoog, al is het naar verwachting niet zoveel als bij de ooilammeren.

Prognose: goede handel.

Of registreer je om te kunnen reageren.