Rundveehouderij

Achtergrond

Voedermarkt is rustig gestemd

De vraag naar ruwvoer en bijproducten voor melkvee is vrijwel gelijk aan vorige week. Over het algemeen is het rustig in de markt, met matig aanbod en ook een kalme vraag.

Melkveehouders kopen nog steeds mondjesmaat alleen dat bij wat ze echt nodig hebben. In de meeste bedrijven staat er niet bepaald druk op om extra te melken in een seizoen waarin de productie landelijk gezien al op topniveau is uitgekomen. Ook het nog vrij zachte voorjaar heeft invloed op het koopgedrag. Er komt een vroege eerste snede gras in het vooruitzicht, maar wat dat aangaat is voorlopig de wens nog de vader van de gedachte. Kuilgras wordt momenteel verhandeld voor prijzen variërend van 55 tot 70 euro per ton, afhankelijk van de kwaliteit en het gehalte droge stof. Kuilmais gaat van de hand voor prijzen vanaf 65 euro, maar dat betreft wel de minste kwaliteit, 'budgetmais'. De prijzen hangen rond 70 tot 75 euro per ton voor de standaard kwaliteit.

De verkrijgbaarheid van graszaadhooi loopt terug. Na roodzwenk is ook Engels raai duurder geworden, ongeveer 10 euro per ton. Erg duur is momenteel luzerne, vanwege schaarste. Het kost 330 tot 350 euro per ton. Dit betreft - weliswaar heel goede kwaliteit -  import uit Canada.

De prijzen van bijproducten uit de aardappelverwerkende industrie zijn nog ongewijzigd. Ook de bierbostelprijs bleef stabiel deze week.

Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.