Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Verzamelregels bemoeilijken nukahandel

Nuchtere kalveren (nuka's) blijven grotendeels stabiel geprijsd op de veemarkt in Purmerend. In ieder geval de gewone zwartbonte nuka's.

Ook de aanvoer van kalveren is vrijwel gelijk aan die van vorige week.

Toch is het dinsdag geen gewone veemarkt geweest in Purmerend. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet sinds 1 maart streng toe op het verbod op de tweede verzamelslag. Dit gaf op de markt niet alleen logistieke problemen, want dieren moeten na verkoop op de markt rechtstreeks naar mesters, vaak in kleinere wagens of aanhangers. Nog een probleem is dat de prijsvorming van dieren in kleinere aanvoercategorieën er onder lijdt. Om logistieke redenen loont het niet meer om zwaardere kalveren van vleesrassen apart te houden voor verkoop aan gespecialiseerde mesters.

Eerder werden de dieren bij een tweede slag gehergroepeerd en in grote koppels afgevoerd. Dat mag nu niet meer en afzonderlijke afvoer is te duur.

Het hardst komen de nieuwe regels aan bij de lichtere kalveren, waarvoor nu vrijwel totaal geen markt meer is. De keuze daarvoor lijkt tussen snel slachten of euthanaseren. De vraag is of dit wel de bedoeling is geweest van de nieuwe regels.

Prognose: stabiele prijzen (zwartbont).

Eén reactie

  • kschouten

    Daar is wel iets voor te zeggen de kalveren worden maandag overdag opgehaald op de bedrijven dinsdag overdag gemarkt en verkocht dinsdagmiddag opgeladen en naar de mester gebracht daar komen ze om 1900 uur aan. Ze hebben dan al 34 uur geen drinken gehad.

Of registreer je om te kunnen reageren.