Rundveehouderij

Achtergrond

Ruwvoermarkt tendeert vaster

In de prijzen van bijproducten voor de melkveehouderij is ten opzichte van vorige week geen wijziging. De handel in ruwvoer trekt echter aan. De ruwvoerpositie van melkveehouders is gemiddeld krap.

Vooralsnog is er geen volume gras van enige betekenis van het land gehaald. Bijkopen is daarom de komende weken nog het devies. Stro is in het algemeen goed verkrijgbaar, met uitzondering van de gehakselde soorten, zoals koolzaadstro. Groter is de vraag naar weidehooi en de diverse soorten gedorst hooi die geschikt zijn als aanvulling op het rantsoen met meer pensprik. Roodzwenk is al langere tijd erg in trek en onderhand moeilijk meer te krijgen. Het is daardoor een stuk duurder dan Engels raai. Weidehooi kost nu rond 185 euro per ton.

Ingekuilde snijmais blijft voor de beste kwaliteit rond 75 euro per ton opbrengen. De vraag is stevig, maar er komt iets meer aanbod vrij. In de handel tussen melkveehouders onderling gaat behalve snijmais ook graskuil van de hand. De prijs daarvan ligt naar schatting tussen de 11 en 16 cent per kilo drogestof, afhankelijk van de kwaliteit. Voor partijen met voerwaarde rond 950 VEM wordt 16 cent betaald, beneden deze waarde daalt de prijs tot zo'n 11 cent. Per ton komt het bij 40 procent drogestof neer op 44 tot 64 euro per ton. Dat is beneden de voederwaardeprijs.

Prognose: lichte prijsstijging.

Of registreer je om te kunnen reageren.