Rundveehouderij

Achtergrond

Rustige kalverhandel met stabiele prijzen

Ook op de veemarkt in Purmerend voelen handelaren de pijn van het wegvallen van de tweede verzamelslag. De handel verliep dinsdag rustig en de prijs bleef stabiel.

Door het wegvallen van de tweede verzamelslag zijn bijna alle kopers in Purmerend afgehaakt. Voor hen is het niet interessant om kleinere koppels kalveren te kopen die ze niet meer op een andere locatie kunnen samenvoegen voor transport. Dit heeft als gevolg dat er nu nog maar één koper actief is op de kalvermarkt in Purmerend. Deze ene koper heeft dus geen concurrentie meer op de markt. Hierdoor is er sprake van minder marktwerking.

Naast het wegvallen van de concurrentie zijn de kosten voor de koper van de kalveren flink gestegen door kosten van extra transporten. Handelaren geven aan dat ook dit gevolgen gaat krijgen voor de prijsvorming. De extra kosten zullen toch ergens goedgemaakt moeten worden. Uiteindelijk zal de boer opdraaien voor de extra kosten en zal de opbrengst van de kalveren dalen.

Een stierkalf extra kwaliteit brengt maximaal 85 euro op. Dit is 30 euro minder dan een jaar geleden. Een stierkalf met 50 procent Belgisch Blauw van extra kwaliteit kost maximaal 340 euro. Deze categorie brengt 15 euro meer op dan vorig jaar.

Prognose: stabiele prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.