Rundveehouderij

Achtergrond

Nuchtere kalveren 5 euro duurder

De handel in nuchtere kalveren is dinsdagochtend in Purmerend erg traag verlopen. Om 12 uur was de helft van de 530 aangeboden kalveren nog niet verkocht.

Hoewel de handel zeer rustig verliep, is de notering toch met 5 euro per kalf gestegen. Een extra kwaliteit zwartbont stierkalf brengt maximaal 90 euro op. Vorig jaar was dit nog 120 euro per kalf. Een stierkalf met 50 procent Belgisch Blauw van extra kwaliteit brengt maximaal 345 euro per stuk op. Dit is 20 euro meer dan vorig jaar. Toen bracht een dergelijk kalf nog 325 euro op.

Traditioneel stijgt de prijs van de kalveren half april. De dieren die dan aangekocht worden, zijn na de zomer slachtrijp en brengen dan gewoonlijk wat meer op. Hierdoor is de vraag naar kalveren ook wat groter. Of de prijsstijging van deze week doorzet, hangt af van het aanbod van de nuchtere kalveren uit Ierland. Als het aanbod daalt kan de prijs wat omhoog. Verwachting is echter dat de prijs op dit niveau blijft.

Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.