Rundveehouderij

Achtergrond

Kleine aanvoer slachtkoeien, prijs stijgt

Met een aanvoer van 78 runderen verliep de handel in Bunnik op maandag ochtend vlot. Dat had tot gevolg dat de prijs van worstkoeien O- en P-kwaliteit koeien steeg met 10 cent per kilo. De prijs van de stieren steeg met 5 cent per kilo.

Voor handelaren kwam de flinke daling van de aanvoer als een verrassing. Vorige week werden nog 118 dieren aangevoerd en de verwachting was dat dit rustig wat zou dalen.

Oorzaak van de flinke aanvoerdaling lijkt het goede weer te zijn. Melkveehouders zijn druk bezig op het land en laten het selecteren van koeien even wachten. Daarnaast heeft het snijden in de melkveestapel nu niet veel gevolgen meer voor de melkaanvoer in het huidige quotumjaar, dat tot 1 april loopt.

Een slachtkoe O-kwaliteit brengt maximaal 3 euro per kilo op, 35 cent minder dan vorig jaar. Worstkoeien eerste kwaliteit kosten 55 cent minder dan vorig jaar en brengen maximaal 2 euro per kilo op.

Nu het aanbod wat verder afneemt, proberen verkopers weer wat meer voor hun koeien te krijgen. Zolang het aanbod van slachtkoeien niet te hard daalt, zal de uitbetaalprijs van de slachterijen naar verwachting niet veel stijgen, gezien de krappe marge die behaald wordt op de verkoop van het vlees.

Prognose: prijzen stabiel tot stijgend.

Of registreer je om te kunnen reageren.