Rundveehouderij

Achtergrond 552 x bekeken

Kans op lagere voorschotten steeds groter

De notering voor Nederlandse foliekaas zakt steeds verder weg. De prijs beweegt zich richting de €3,40 per kilo.

Kaasfabrikanten doen er alles aan om de prijzen nog een beetje in de benen te houden, maar dat valt niet mee. Men probeert de productie een beetje te remmen, door meer melkconcentraat te verkopen of door meer melk te verpoederen. Deze maanden loopt de melkproductie echter juist op, en dan is er ook nog eens extra veel aanbod van Duitse kaas. De Duitse zuivel heeft nog maar enkele kaasfabrieken (DMK Altentreptow en Rücker Wismar) die naar Rusland mogen exporteren. Dat geeft veel problemen en sterk dalende noteringen. Voor Duitse foliekaas worden al prijzen onder de €3,30 per kilo genoemd.

Het grote melkaanbod en de druk op de poederingscapaciteit houdt ook de prijzen voor magere melkconcentraat (MMC) laag. Twee weken geleden stond de notering nog op zo'n 2.600 euro per ton, vorige week viel die met zo'n 400 euro per ton naar beneden. Deze week bleef de notering rond de 2.200 euro per ton. Dat geeft een groot gat met mageremelkpoeder, die zo'n 3.200 tot 3.250 euro per ton noteert. Grote kans dat de notering voor mageremelkpoeder dus ook zakt, als is er nog steeds een goede export. De lage opbrengst van MMC maakt wel dat het product vlot weggaat, zij het naar steeds verdere bestemmingen. Op Polen wordt al veel gereden, maar ook de Balkan en Zuid-Europa komen meer in beeld.

De notering voor rauwe boerderijmelk zoekt langzaam ook iets verder weg, naar zo'n 35 cent franco voor Nederlandse spotmelk. Gezien deze situatie kan het niet lang duren of ook de verwerkers verlagen hun voorschotprijzen.

Prognose: lagere prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.