Rundveehouderij

Achtergrond

Kaas voert prijsdalingen in zuivel aan

Hoe de zuivelmarkt voor de komende tijd moet worden gelezen, werd deze week wel duidelijk. De Europese prijzen gaan over nagenoeg de gehele linie omlaag, met uitzondering van de roomprijs, die in de aanloop naar Pasen nog even stabiel blijft.

De kaasprijzen voerden het peloton aan voor wat betreft prijsdalingen. Foliekaas brengt op de spotmarkt tussen de €3,30 en €3,25 per kilo op. Soms zelfs minder. Met de huidige melkaanvoer en politieke en economische situatie zal die situatie waarschijnlijk niet direct verbeteren. Te hopen valt dat kaas niet nog goedkoper wordt. Handelaren houden van beweging in de markt, maar producenten niet, vooral niet als de prijzen zo snel dalen als op dit moment. Dit kost de zuivelindustrie geld, tenzij er juist goede langetermijncontracten zijn afgesloten met de supermarkten.

De export heeft het ook moeilijker gekregen. De oplopende wisselkoersverschillen hakken erin. Wie kaas verkoopt naar Rusland, ziet zich geconfronteerd met een steeds hardere euro en een zwakkere roebel. Overigens staat de euro ook sterk tegenover de dollar, wat verkoop van melkpoeders eveneens een stuk minder soepeler doet gaan.

De noteringen voor volle- en mageremelkpoeders gaan in navolging van de noteringen op de internetveiling van Fonterra ook in Europa flink verder omlaag. Kopers hebben hun posities voor de langere termijn nog niet allemaal afgedekt, maar zien de prijzen stevig afkalven en krijgen nu de neiging om nog even iets langer af te wachten.

De boterprijs is vrij stabiel op ongeveer 3.500 euro per ton, room heeft weer extra afstand genomen en brengt nu zo'n 4.300 4.400 euro op. De spotmarkt is rustig, maar iets beter op zo'n 36 cent franco.

Prognose: lagere prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.